Moon

Jordens måne

Vidste du, at i alt 12 mennesker har besøgt Jordens måne? Og at Månen er næsten lige så gammel som Jorden? Læs flere fakta om Månen her på siden.

1. maj 2014 af Lone Djernis Olsen

Jordens Måne

Månen er en gold og øde klode uden atmosfære. Den kredser om Jorden og vender altid samme side mod os.

Månen har været besøgt af mennesker i alt seks gange, og den er indtil videre den eneste fremmede klode, som har været betrådt af mennesker. Hvert af de seks månefartøjer havde to astronauter ombord, så i alt tolv mennesker har gået på Månen. Det skete i årene 1969 til 1972, og alle tolv astronauter var amerikanere. Astronauterne lavede videnskabelige forsøg og bragte i alt 382 månesten og støv med tilbage til Jorden. Månestenene bliver i dag brugt til videnskabelige forsøg.

Månen har glohede dage og frysende nætter

Temperaturen på Månens overflade varierer meget. Om dagen kommer den op på 100 grader, og om natten falder den til næsten minus 200 grader. Månenætterne er så kolde, fordi Månen ikke har nogen atmosfære til at holde på varmen, når Solen går ned.

Bliv klogere på måneformørkelse.

Astronauters fodaftryk er stadig på Månen

Månens overflade består af klippe, som er dækket af fint støv. I støvet kan man stadig se aftryk fra astronauternes støvler og månebiler, for på Månen er der hverken vind eller regn til at hviske sporene ud. Det er fordi, Månen ikke har nogen atmosfære. Der er sker heller ikke jordskælv eller vulkanudbrud på Månen. Det er fordi, Månen er så lille, at selvom dens indre startede med at være varmt og flydende, lige som Jordens, er det nu kølet af.

Dannet i et sammenstød mellem kloder

Forskerne mener, at Månen er næsten lige så gammel som Jorden, og at den er dannet ved, at en anden klode stødte ind i Jorden og slog et stykke af Jorden af. Det stykke blev, sammen med kloden som ramte Jorden, til Månen. Månens kredsløb er låst fast til Jordens på en sådan måde, at Månen altid vender samme side mod Jorden.

Læs mere om Solsystemet.

Fakta om Månen

Radius: 1737 km Afstand til Jorden: 384.000 km

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: