Mountains on the moon

Knivskarpt billede viser bjerge fra Solsystemets barndom

13. juli 2011 af Helle & Henrik Stub

Månen er fuld af bjerge, der næsten alle steder er runde og nedslidte. Det hænger sammen med, at de er meget gamle – typisk mellem tre og fire milliarder år. LRO har taget et usædvanligt skarpt billede af et bjergområde fra Månens bagside nær det store krater Vertregt. Det er ikke tilfældigt at finde månebjerge i nærheden af et krater, og det hænger sammen med deres dannelse.

Et bjerg på Månen kan være dannet i løbet af blot få timer i forbindelse med et nedslag, hvor milliarder af tons stof er slynget op fra det indre og igen faldet ned på overfladen. Det er meget forskelligt fra Jordens bjerge, som er foldebjerge, der er dannet ved, at to tektoniske plader er stødt sammen. Processen er så langsom, at det tager millioner af år at danne en bjergkæde på Jorden.

Woman looking at the alps

Til gengæld slides de hurtigt ned. Alperne og Himalaya er under 100 millioner år gamle og kan heller ikke blive ret meget ældre, da vind og vejr konstant slider på dem. På Månen sker nedbrydningen derimod uendeligt langsomt på grund af de store temperatursvingninger og den konstante nedslibning fra det kosmiske støv gennem årmilliarderne.

Selv om Månens bjerge blot er gamle grusbunker fra nedslag, er de geologisk interessante, fordi de er 30-40 gange ældre end Jordens bjerge og dermed rækker helt tilbage til Solsystemets barndom.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: