Lunar Mission One I luften

Britiske borebisser begraver dna på Månens sydpol

Det private, britiske rumforskningsprojekt Lunar Mission One vil i 2024 sende en robotsonde til den sydligste del af Månen. Her skal robotten bore dybt ned i støvet og tage boreprøver - og du kan få dit dna efterladt i borehullet.

24. april 2015 af Stine Overbye & Karen Grubbe

Lunar Mission One vil bore huller i Månen

I 2024 vil briterne landsætte en robotsonde på Månens sydpol. I det uvejsomme terræn skal sonden bore dybt ned gennem den støvede overflade og tage prøver af den over fire milliarder år gamle klippe.

For at få adgang til de ældste dele af Månen skal boreprøverne foretages i mindst 20 meters dybde og så vidt muligt ned til 100 meters dybde.

Robotsonden skal bore sig mindst 20 m ned i undergrunden på Månen.

Alle kan bidrage til rejsen til Månen

Lunar Mission One adskiller sig markant fra andre rummissioner ved, at den skal finansieres 100 % af private midler. Målet er at engagere folk i alle aldre over hele kloden – på samme måde som Apollo-programmet gjorde tilbage i 1960'erne og 1970'erne.

Alle med blot den mindste smule interesse for astronomi og et lille plus på kontoen kan bidrage til Månerejsen, og indsamlingen er allerede begyndt på Kickstarter, som er verdens største platform for crowdfunding.

Lunar Mission One budgetterer med en samlet pris på omkring 4,6 milliarder kroner. Det første indsamlingsmål på Kickstarter var på knap seks millioner kroner. Det mål blev nået på mindre end en måned.

Lunar Mission One tilbyder: Få dit eget dna gravet ned på Månen

Skyder du dine spareskillinger i missionen, bliver du belønnet. Ud over et medlemskab af Lunar Missions Club vanker en præmie, som afhænger af bidragets størrelse.

For 600 kroner tilbyder Lunar Mission One at grave din egen personlige tidskapsel med musik, billeder og dna ned på Månen.

Donerer du cirka 600 kroner, får du tildelt din egen digitale tidskapsel. Den bliver sænket ned og begravet i borehullet på Månen, når det videnskabelige arbejde er overstået. I tidskapslen er der plads til alt fra beskeder og billeder til musik, videoer og sågar et hårstrå, så ens dna er sikret en plads i rummet i millioner af år.

Bidrager du med omkring 12.000 kroner, bliver du inviteret med til raketaffyringen i 2024, mens du får dit navn indgraveret på månelandingsmodulet for 30.000 kroner.

Betydeligt mindre beløb er dog også hjertens velkomne, og for knap 30 kroner er du således sikret "eternal thanks and a place in space history" – evig tak og en plads i rumhistorien.

En offentlig tidskapsel skal også med til Månen

Udover de private tidskapsler, medbringer robotsonden også en offentlig tidskapsel med informationer om Jordens og menneskehedens historie. En database over samtlige dyre- og plantearter indgår blandt andet i det digitale bibliotek, som bliver tilgængeligt online for alle.

Lunar Mission Ones håb er, at fremtidige generationer vil vedligeholde og udbygge databasen, så den altid er ført ajour.

Indsamlinger åbnes løbende. Følg med i det ambitiøse rumprojekt på Lunar Mission Ones hjemmeside.

Månen får besøg af lunar Mission One

Lunar Mission One vil bore 100 meter ned i Månen for at undersøge dens fødsel. Læs mere om det private forskningsprojekt her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: