Apollo 17 arkiv - foto 1

Private fotos fra Månen: Da Apollo 17 kiggede forbi

De barberer sig, fræser i månerover og sover middagslur. Her er astronauternes private billeder fra den sidste månelanding, Apollo 17, i december 1972.

7. marts 2016 af Casper Fauerholdt og Signe Sørensen

Som en glemt kasse på loftet med gamle kærestebreve og skolefotos er NASA’s enorme fotoalbum fra Apollo-missionerne blevet hevet frem fra gemmerne igen.

Astronauterne på missionerne tog tusindvis af fotos af dem selv og deres omgivelser. Nogle ser ud til at være klare fejlskud, mens andre er så skarpe og virkelige, at man levende kan forestille sig den udfordrende månelanding.

10.000 private Apollo-fotos

De over 10.000 billeder fra de i alt 11 bemandede Apollo-missioner dukkede op på den online billedtjeneste Flickr i 2015.

Bag offentliggørelsen stod ”Project Apollo Archive”, som er en hobby-kreation af to rumnørder: En IT-direktør fra Virginia ved navn Kipp Teague og hans makker Eric Jones.

Siden 90’erne har de to samlet og organiseret tusindvis af billeder, som astronauterne bl.a. selv havde taget med deres Hasselblad-kameraer monteret på rumdragtens bryst.

Nu er alle billederne lagt op, frit tilgængelige i høj kvalitet, så enhver ildsjæl gennem billedserierne kan få fornemmelsen af at tage med astronauterne til Månen.

Den sjette månelanding blev den sidste

Apollo 17 var den sidste månelanding og sjette gang, mennesket besøgte Månen. På trods af alle de hjembragte billeder og prøverne med månestøv, diskuterede offentligheden nu lidenskabeligt, om missionerne var pengene værd. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: