Moon closeup

26 hold kæmper om at nå Månen

En gigantisk præmie har sat gang i et nyt månekapløb med ambitiøse projekter fra hele verden. Se alle deltagerne her – og vores vurdering af deres chancer.

30. januar 2012

Opgaven er klart defineret: Send en robot til Månen, kør 500 meter, og send data tilbage til Jorden. For den bedrift venter der en kontant præmie på 20 millioner dollars (cirka 110 millioner kroner). Konkurrencen er udskrevet af internetvirksomheden Google, men administreres af organisationen X Prize Foundation. Formålet er at sparke nyt liv i udforskningen af vores nærmeste nabo i Solsystemet, Månen.

Siden de bemandede – og meget dyre – ekspeditioner i 1960’erne og 1970’erne er det begrænset, hvad de store rumfartsnationer har gjort for at lære Månen bedre at kende. Og da økonomien i de nationale programmer er anspændt, mener Google, at tiden er moden til at lade private aktører komme til. Så prisen er udsat for at anspore dem og aktivere alle de kreative kræfter, der findes i verden – også uden for den sektor, der normalt beskæftiger sig med rumfart.

Konkurrence virker

Erfaringer fra tidligere konkurrencer viser, at det faktisk virker. For eksempel blev der i 2004 udsat en præmie på 10 millioner dollars til det hold, der først kunne sende tre mennesker op i 100 kilometers højde.

Ansari X Prize førte til udviklingen af SpaceShipOne, der inden længe begynder at flyve turister på korte ture ud i rummet. Også i flyvningens barndom satte store pengepræmier flere gange skub i udviklingen.

Fristen for at tilmelde hold udløb ved udgangen af 2010. 33 hold fra hele verden var på listen, men tre sprang hurtigt fra. 26 team var stadig aktive i efteråret 2011, men flere vil givetvis falde fra, nogle fordi de ikke magter opgaven, andre fordi de løber tør for penge.

Læs om holdene

På de følgende sider kan du læse om de 26 hold og se, hvordan vi vurderer deres chancer i konkurrencen.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: