Black and white moon

Månen har mange ansigter

13. juli 2011 af Helle & Henrik Stub

For at forstå Månens opbygning og geologiske historie har astronomerne brug for mange oplysninger. Rumsonden LRO har med sine forskellige kameraer produceret tre meget nøjagtige kort, der på hver sin måde belyser Månens geologiske forhold.

De tre kort viser samme udsnit af Månens overflade, centreret omkring det store Tychokrater, og viser derfor både noget af Månens forside og dens bagside.

Roughness of the moon

Det første kort viser, hvor ru måneoverfladen er. Ruheden måles i meter og viser, hvor store de klippeblokke er, som ligger overalt på Månens overflade. Den røde plet i midten er Tychokrateret, som er det mest kuperede terræn i det viste område.

Slope of the moon

Kortet i midten viser hældninger på Månen, altså hvor stejl overfladen er. Det er tydeligt, at de store lavasletter nord for Tychokrateret, Mare Nubium og endnu længere nordpå Mare Imbrium er meget flade.

Topography of the moon

Det sidste kort er et højdekort, hvor det meget mørke område helt nede sydpå er det store Aitkenbassin, der nogle steder når en dybde på 13 km og dermed er det dybeste område på hele Månen. Selv om disse kort er meget detaljerede, er de stadig kun brikker til at forstå Månens geologi.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: