Moon surface view

Se NASAs superbillede af Månen

NASA har offentliggjort et enormt detaljeret billede af Månen, som gør det muligt at zoome ind på de mindste detaljer af den arrede overflade.

27. marts 2014

Et nyt, opsigtsvækkende billede af Månens overflade lader betragteren komme helt tæt på. Oplevelsen er næsten som at sidde i et landingsfartøj.

Med en opløsning på 2 meter pr. pixel overlader rumfartsorganisationen NASA’s nyeste billede af Månen meget lidt til fantasien. Billedet er så detaljeret, at betragteren kan zoome helt ind på selv små detaljer i Månens arrede overflade og studere nye og gamle kratere.

Billedet er et kludetæppe

I virkeligheden består billedet af en mosaik af i alt 10.582 fotos, taget af rumsonden Lunar Reconnaissance Orbiter, der har kredset om månen i fem år.

Motivet dækker et område på 2,54 millioner kvadratkilometer ved Månens nordpol. Arealet er dermed større end Texas og Alaska til sammen, og det samlede billede består af hele 680 gigapixel.

Rekord-høj opløsning

En enkelt gigapixel svarer til en milliard pixel eller 1000 megapixel. Til sammenligning præsterer Nikons digitale spejlreflekskamera D800, som er det forbrugerkamera, der har tidens højeste opløsning, 36,3 megapixel.

NASA’s billede kan dog heller ikke ligge på et almindeligt hukommelseskort fra et kamera. Selv i pakket format fylder billedfilen hele 950 gigabyte.

Filmrullen er 45 cm bred

Gigapixel-billeder er stort set altid sammensatte, digitale billeder ligesom NASA’s, da meget få kameraer i verden er i stand til at indsamle data svarende til 1 gigapixel ved én enkelt eksponering.

En undtagelse er det såkaldte Gigapxl-kamera, som blev udviklet omkring årtusindeskiftet. For at skabe et billede på fire gigapixel anvender kameraet fysiske negativer, der måler hele 45x22,5 centimeter.

Du kan gå på opdagelse i NASA’s Måne-billede her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: