Moon view

Vidste du, at Månen af og til ser større ud

Hvorfor ser Månen større ud, når den står tæt på horisonten? Hvad er Bufonaria borisbeckeri for en snegl? Og hvor meget energi bruger kroppens organer?

28. august 2009

Vidste du, at... Månen ser større ud, når den står tæt på horisonten. Det er rent synsbedrag. Afstanden til den er den samme, uanset om den står højt eller lavt.

Vidste du, at... der findes en mellemstor havsnegl, som er opkaldt efter den tyske tennisspiller Boris Becker. Sneglen hedder Bufonaria borisbeckeri.

Sea snail

Vidste du, at... et menneske bruger 70 pct. af sin energi på at holde kroppens organer i gang. Leveren lægger beslag på en fjerdedel af energien, mens hjernen bruger ca. 20 pct.

Vidste du, at... fotosyntesen dukkede op første gang hos en bakterie for 3,5 milliarder år siden. Hvert år produceres der over 250 milliarder tons biomasse, hvoraf landjordens planter står for omkring halvdelen, mens havets bakterier og alger sørger for resten.

Vidste du, at ... der ikke kan dannes orkaner i et 500 km bredt bælte rundt om ækvator, fordi Jordens rotationskraft lige hér ikke er stærk nok til at sætte uvejrene i cirkulation.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: