Mercury_solar system theme

Merkur: Planeten uden årstider

Vidste du, at planeten Merkur er den planet i solsystemet, der ligger tættest på Solen? Læs flere fakta om Merkur her på siden.

1. maj 2014 af Lone Djernis Olsen

Planeten Merkur

Planeten Merkur er den planet i Solsystemet, som ligger tættest på Solen. Merkurs overflade er en øde og gold klippeørken dækket af kratere.

Om dagen kan temperaturen på Merkurs overflade nå op på 430 grader, men om natten falder den ned til minus 170. Det er fordi, Merkur ikke har nogen atmosfære til at holde på varmen, når Solen går ned. Ved polerne er temperaturen altid under minus 90 grader.

Overflade fyldt med kratere

Merkur er en klippeplanet ligesom Jorden, men overfladen er gold og øde. Der er hverken jordskælv eller vulkanudbrud på Merkur, og da der heller ikke er nogen atmosfære til at lave vind eller regn, er ingen meteorkratere blevet udvisket gennem tiden, og overfladen er dækket af kratere lige som Jordens måne.

Merkur har ingen årstider

Merkur har ingen årstider, fordi planetens rotationsakse stort set ikke hælder. Til gengæld er dens bane om Solen mere ellipseformet end nogle af de andre planeters. Når Merkur er længst væk fra Solen, er den 1,5 gange længere væk, end når den er tættest på.

Merkur er ind i mellem synlig fra Jorden ved solopgang og solnedgang, men da den står meget tæt på Solen på himlen, kan den være svær at få øje på.

To sonder har besøgt planeten Merkur

Indtil videre har to ubemandede sonder besøgt planeten Merkur. Den første var den amerikanske sonde Mariner 10, som fløj forbi Merkur tre gange i løbet af 1974 og 1975. Den anden var MESSENGER missionen, som også var amerikansk. Den nåede frem til Merkur i 2008 og gik i kredsløb om planeten i 2011.

Læs mere om de andre planeter i Solsystemet.

Fakta om Merkur

Radius: 2440 km Antal måner: 0 Afstand til Solen: Minimum: 46 millioner km Maksimum: 69,8 millioner km Merkurs temperatur: 167 °C (gns.)

Udforsk de dybeste have og de fjerneste galakser.

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: