moon neptune

Neptun: Forsvunden måne dukker op igen

Da astronomerne med særlige filtre fjernede genskinnet fra planeten Neptun i teleskopet, dukkede den lille måne Naiad op.

16. januar 2014

Da Voyager 2-sonden passerede forbi planeten Neptun sidst i 1980’erne, registrerede den en lille måne helt tæt på isplaneten. Men siden da har det ikke været muligt at genfinde månen – lige indtil nu.

Ny teknik fjerner genskin

Ved en konference i Denver, Colorado, i USA afslørede en gruppe forskere fra UC Berkeley og MIT for nylig, at de havde fundet månen på nogle gamle billeder taget af rumteleskopet Hubble og det jordbaserede Keckteleskop.

Problemerne med at se den lille måne har hidtil skyldtes, at Naiad kun måler 100 km i diameter, mens Neptun er 49.000 km i diameter. Det får planeten til at fremstå som en stor skinnende skive, hvorpå den lille måne, der lyser mere end en million gange svagere, bliver så godt som umulig at få øje på. Men ved at lægge nogle nye computerfiltre på de gamle billeder lykkedes det at fjerne genskinnet fra Neptun.

Ukendt måne afsløret

Ved hjælp af samme teknik har forskerne tidligere afsløret en hidtil ukendt minimåne, S/2004 N 1, der også kredser om Neptun.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: