Neptune_solar system theme

Neptun: Stormfuld isgigant

Vidste du, at planeten Neptun har nogle af de kraftigste vinde i Solsystemet og at vindhastigheden kan komme helt op på 2100 km/t? Og at Neptun kaldes for en isgigant? Læs flere fakta om Neptun her på siden.

1. maj 2014 af Lone Djernis Olsen

Planeten Neptun

Planeten Neptun er den yderste planet i Solsystemet. Den består mest af gas, har ingen fast overflade og er ligesom sin nabo Uranus det, man kalder en isgigant.

Neptun er opbygget meget ligesom sin nabo Uranus. Planeten har ingen fast overflade, men består af gas. Det meste af gassen er hydrogen og helium, men Neptun indeholder også en stor del vand, ammoniak og metan. I centrum har Neptun en kerne af is og klippe.

Solsystemets kraftigste storme findes på Neptun

Neptun har kun haft besøg af én rumsonde, nemlig Voyager 2, som fløj forbi planeten i 1989. Neptun har i modsætning til Uranus aktive og synlige storme i sin atmosfære, og Voyager 2 fotograferede en stor storm på planetens sydlige halvkugle. Vindene på Neptun hører til de kraftigste i Solsystemet, og vindhastigheden kan komme helt op på 2100 km/t.

Læs også: Hvordan opstår en storm?

Neptun blev forudsagt før den blev observeret

Neptun var den første planet, hvis eksistens blev forudsagt matematisk, inden den blev observeret. Det var små udsving i Uranus’ bane, som ledte den franske astronom Alexis Bouvard frem til den konklusion, at der måtte eksistere endnu en planet. Flere år efter i 1846 blev Neptun så observeret præcist der, hvor Bouvard havde forudsagt.

Læs mere om de andre planeter i Solsystemet.

Fakta om Neptun

Radius: 24.622 km Antal måner: 14 Afstand til Solen: 4.503.443.661 km Neptuns temperatur: -220 °C (gns.)

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.