Pluto hav top

Pluto kan gemme på underjordisk hav

Nye opdagelser sætter Pluto på listen over planeter og måner i Solsystemet, som kan rumme vand. Forsker mener, at havet kan være 100 km dybt.

29. november 2016 af Karine Kirkebæk

Under Plutos frosne og golde overflade, kan der gemme sig et stort hav af vand.

Det siger forskere efter at have set nærmere på noget af data, som sonden New Horizons har sendt hjem, siden sin forbiflyvning af Pluto i 2015.

Der har før været spekuleret i, om Pluto kan have et flydende hav, men nu har forskerne fundet nye beviser.

Hav giver Pluto ekstra vægt

Månen Charon og Pluto befinder sig i en bunden rotation ift. hinanden. Det betyder, at de altid har den samme side vendt mod hinanden – ligesom Månen har til Jorden. Det skyldes den kraftpåvirkning, de to objekter har på hinanden.

>> Tag med Illustreret Videnskab til fysikernes højborg CERN

Og forskerne mener, at den ekstra vægt fra et stort og tungt underjordisk hav er den mest sandsynlige forklaring på den bundne rotation mellem Pluto og Charon.

Overfladen udvider sig

New Horizons har vist forskerne, at Plutos overflade er en iset blanding af frossent vand, kvælstof og metan.

Forskerne har set tegn på, at overfladen har udvidet sig. Og det sker, når vand fryser. Det er en anden forklaring på, at Pluto kan rumme vand, som er ved at fryse til is.

Havet kan være 100 km dybt

Havet på Pluto vil sandsynligvis være sjappet med is og ligge 150-200 km under overfladen og være ca. 100 km dybt. Det vurderer planetforsker Francis Nimmo fra Unviersity of California.

Francis Nimmo mener, at havet vil bestå primært af vand med ammoniak eller andre stoffer, der afholder vandet fra at fryse til is på de fjerne kanter af Solsystemet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: