Sotra Facula

Titans vulkaner gemmer på vand

Saturns måne, Titan, har mindst tre kryovulkaner, som kan udspy vand i stedet for lava.

4. april 2011

Rumsonden Cassini har afsløret, at saturnmånen Titan har mindst tre såkaldte kryovulkaner på sin overflade. Det er vulkaner, der i stedet for glohed smeltet klippe udspyer vand eller andre flygtige stoffer. Da Titans overfladetemperatur er minus 180 grader, vil selv vand ved lidt over nul grader være meget varmt i forhold til omgivelserne.

Landskaberne på Titan består ellers mest af is, der ved den lave temperatur er lige så hård som klippe her på Jorden. Titan er omgivet af et skylag, der gør det umuligt at se overfladen, og derfor har Cassini brugt radar ved kortlægningen. Siden 2004 har sonden gentagne gange fløjet over området Sotra Facula, så det efterhånden er blevet muligt at skabe et tredimensionalt billede. Det viser et bjergområde med i alt fald tre vulkaner.

Mountains on Titan

Derudover er der endnu to store bjerge, det ene med et tydeligt krater. Bjergene danner en flere hundrede kilometer lang kæde, hvor der er tydelige tegn på, at vulkansk materiale er strømmet ned ad bjergsiderne. Man har ikke set udbrud fra vulkanerne, så derfor er det endnu kun en teori, at de udspyer vand.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: