Uranus_solar system theme

Uranus: Isgiganten

Vidste du, at planeten Uranus er den planet i Solsystemet, der har den koldeste atmosfære? Læs flere fakta om Uranus her på siden.

1. maj 2014 af Lone Djernis Olsen

Planeten Uranus

Planeten Uranus er en gasplanet uden fast overflade. Sammen med Neptun består den af lidt andre gasser end Jupiter og Saturn, og derfor kaldes Uranus og Neptun ofte isgiganter.

Uranus består mest af hydrogen og helium, men den store blå gasplanet indeholder også en del vand, ammoniak og metan.

Uranus er den planet i Solsystemet, der har den koldeste atmosfære, hvor temperaturen kan falde ned til minus 224 grader. I toppen af atmosfæren er skyerne lagdelte. De øverste skyer består af metan, og nedenunder er der et lag skyer af vand. I centrum af planeten er der en fast kerne af klippe og is.

Uranus ligger ned og roterer om sig selv

Uranus er omgivet af ringe, lige som Saturn, men de er langt sværere at se. Planeten roterer om sig selv lige som andre planeter, men i modsætning til andre planeter, roterer Uranus om en akse, der næsten ligger ned. Derfor har Uranus sine poler der, hvor andre planeter har deres ækvator.

Uranus er en ensartet planet uden skyer

Den eneste sonde, som har besøgt Uranus, er Voyager 2, som fløj tæt forbi i 1986. Voyager studerede Uranus’ atmosfære og det vejrsystem, som bliver skabt af den liggende rotation. Vindhastighederne på Uranus kan komme op på 900 km/t. Derudover viste Voyagers 2 billeder Uranus som en meget ensartet planet, uden de striber af skyer eller storme, som man ser på de andre gasplaneter.

Læs mere om de andre planeter i Solsystemet.

Fakta om Uranus

Radius: 25.362 km Antal måner: 27 Afstand til Solen: 2.876.679.082 km Uranus’ temperatur: -205 °C (gns.)

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: