Universe the beginning

Universets begyndelse

Den afgørende viden om universets form skal findes i målinger af universets baggrundsstråling. Følg dette foredrag, der fortæller, hvad forskerne ved i dag. Log ind nedenfor for at læse resten af artiklen. Du kan også oprette en profil ved at klikke på log ind.

19. april 2012

Topologerne kan give mange muligheder for universets form, men det betyder ikke, at naturen er bundet til at anvende en af disse former. Som altid i naturvidenskaben, så kan matematikken anvise muligheder, men det kræver forsøg og målinger at afgøre, hvilke af disse muligheder, naturen har valgt at gøre til virkelighed.

Når talen falder på universets form, så er der almindelig enighed om, at de afgørende målinger bliver af universets baggrundsstråling. Den har, siden universet var 380.000 år gammel, fyldt universet. I dag, 13,4 milliarder år senere, har universet udvidet sig så meget, at strålingen er afkølet til bare 2,7 grader over det absolutte nulpunkt. Men strålingen har ikke samme temperatur overalt. Der er områder, der er bare 0,00001 grader varmere eller koldere end naboområderne. Hvordan disse varme og kolde områder fordeler sig kan måske afsløre universets sande geometri.

Her venter vi stadig på resultaterne fra den europæiske Planck-satellit, der er opsendt af den europæiske rumstyrelse ESA. Men ESA har sørget for, at vi kan udfylde ventetiden med en lille video der fortæller om, hvad vi i dag ved om baggrundsstrålingen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: