5 dyr der ville vinde guldmedalje ved OL

Hurtigere, højere, stærkere: Dyrene gør bare det hele lidt bedre end os tobenede. Var de på deltagerlisten ved OL, ville vores artsfæller få gevaldige, sportslige prygl.

tiger topbillede

I disse dage samles tusinder af verdens bedste menneskelige atleter i Rio, hvor de demonstrerer noget af det ypperste, vi som art kan præstere inden for sport.

Heldigvis er der ingen dyre-atleter. Så ville de fleste guldmedaljer hænge om halsen på vores fjerede eller pelsede venner. De slår os i stort set alt, der handler om styrke og udholdenhed.

1. Geparden er Jordens hurtigste pattedyr

Usain Bolt har tilbagelagt 100 meter på utrolige 9.58 sekunder og med en topfart på lige over 44 km/t. Men med en topfart på 120 km/t og bagben, der accellererer fra 0 til 100 på tre sekunder, er og bliver geparden Jordens hurtigste pattedyr. I den konkurrence kan Bolt godt pakke sammen.

Flere andre dyr er også hårde modstandere i sprinten - fx den engelske fuldblod. Hesteracen bruges i væddeløb, hvor man kan se den eksplodere ud af startboksen. Med sin topfart på op til 70 km/t ville den give menneskelige atleter baghov.

2. Slædehunde ordner maraton

Slædehundene tilbagelægger 1600 km i 40 graders frost.(Shutterstock)

Mennesket er faktisk overraskende udholdende i lange løb, og verdensrekorden i maraton lyder på lidt over to timer – sat af Dennis Kimetto. Dog er vi intet imod dyrenes ultra-atleter: Slædehundene, som hvert år i Alaskas Iditarod slædeløb tilbagelægger op til 1600 km på helt ned til otte dage. 42 kilometer-mærket passeres ofte inden for halvanden time i slædehundeløb.

Selv så mærkværdigt udseende dyr som kamelen og strudsen ville slå os på maratondistancen med formodede sluttider på hhv. lidt over en time og 42 minutter.

3. Tigerspring vinder i højden

Tigeren kan springe mindst tre meter opad – og slår dermed menneskets højdespringer, Javier Sotomayor, som dog er tæt på med sine 2,45 meter.

Sotomayor er endnu tættere på at slå hesten Huaso, som er indehaver af rekorden for højdespring blandt heste - den lyder på 2,47 meter og er dermed kun et mulehår bedre end menneskets rekord.

4. Sneleoparden vinder længdespring

Sneleoparden lever i bjergrige egne, hvor den springer mellem store klipper.(Shutterstock)

Den smukke sneleopard antages at kunne springe op til 15 meter fra sten til sten i bjergene, hvor den lever. Den lange, muskuløse hale holder balancen i svævemomentet, og bagbenene er som kraftige fjedere. Menneske-rekorden tilhører Mike Powell og lyder på 8,95 meter. Også ganske hæderligt.

5. Gorillaen er stærkere end islændinge

Benedikt Magnússon fra Island har engang løftet 460,4 kg uden hjælpemidler, hvilket er rekord. Vores slægtning gorillaen kunne dog løfte både Magnússon og hans vægtstang.

Hangorillaer er nemlig i stand til at løfte op til 2000 kg. Elefanten snyder lidt, da den har en snabel, men imponerer alligevel med sin evne til at løfte op til 9000 kg med sin underligt udseende næse.

Mennesket sejrer i alsidighed til OL

Med andre ord kan vi kun trøste os med, at mennesket trods alt vinder i alsidighed – og i det meste udstyrssport. Læs mere om menneskenes kamp mod hinanden og fysikkens love til OL: