Jodi Watt/Imageselect

5 film om dødbringende dyr

ANBEFALING: 12 meter lange slanger, kæmpemæssige dræberhajer og tontunge grizzlybjørne. Naturen viser tænder i Hollywood, og vi har udvalgt en håndfuld af de bedste film om dræberdyr tilgængelig som streaming. Nogle af dem har endda en lille smule grobund i virkelighedens verden.

Livsfarligt dyreliv har været en trussel på film siden The Lost World fra 1925, men selve ideen om naturen, der går amok fik sit virkelige gennembrud med Hitchcocks Fuglene fra 1963 og Steven Spielbergs Dødens Gab fra 1975.

Siden er der kommet et utal af film om om dyredræbere, og mange er blevet tilgængelige på streamingtjenesterne. Her er et udpluk af de bedste:

1. The Meg (Netflix)

The Meg er klart inspireret af Dødens Gab, men prøver at hæve indsatsen gevaldigt med en 25 meter lang forhistorisk haj på jagt langs Asiens strande.

Men på trods af titeldyrets størrelse, er filmen rimelig blodfattig og ikke særlig uhyggelig. Den tager heller ikke sig selv specielt alvorligt, selvom forfatteren til bogen, den er baseret på, faktisk er overbevist om, at en forhistorisk haj godt kunne have overlevet 2,5 millioner år gemt i den dybeste del af havet.

Ideen er selvfølgelig fjollet. Kulden og trykket på den dybde ville gøre overlevelse umulig, og selv om vi endnu ikke ved helt præcist, hvad der findes af liv dernede, så er det ikke nok til at ernære så stor en haj.

Næste realistisk er dog dræberhajens størrelse, der kun er lige i overkanten af, hvad man kender fra fortidshajen Megalodon, som via fossiler af tænder og bidmærker er vurderet til at kunne blive omkring 20 meter.

2. Anaconda (Netflix)

Sydamerika er heller ikke sikker. I filmen Anaconda ramler et hold dokumentarister ind i en over 12 meter lang kvælerslange, der jager dem nådesløst i junglen.

Filmen er underholdende, men dum, og giver ingen forsøg på at forklare slangens overnaturlige størrelse.

Anakondaen bliver generelt regnet som verdens største slange og æder også stort set alt, den kan fange og sluge. Men den er ikke tilnærmelsesvis så hurtig som filmens slange, og den største kendte anakonda var da også ”kun” 8,5 meter.

© Bonnier Publications

Streamingekspert guider til tv med tyngde

Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.

Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

3. Grizzly (Amazon Prime)

En næsten nøjagtig kopi af Dødens Gab bare med en fem meter høj og 1.000 kilo tung grizzlybjørn, der spiser sig igennem turisterne i en naturpark, mens parkens leder ikke vil lukke, fordi han frygter for turistindtægterne.

Filmen er ganske underholdende men ikke troværdig, og det mest interessante er måden, de narrede den 3,3 meter høje bjørn Teddy, der spiller filmens monsterbjørn.

Tamme bjørne brøler ikke, så for at få den til at åbne munden rigtigt, kastede de adskillige skumfiduser i Teddys gab, og lokkede dernæst kæberne op med en sidste tilbageholdt skumfidus lige foran bjørnen.

4. Jurassic World: Fallen Kingdom (Netflix)

Den seneste film i Jurassic Park-serien synes ligesom forgængeren Jurassic World ikke, at Spielberg og Michael Crichtons semirealistiske dinosaurer var uhyggelige nok – og introducerer derfor gensplejsede hybrider.

Filmen har desuden en mini-efterfølger, Battle at Big Rock, der er tilgængelig på YouTube. Det 10 minutter lange efterspil viser, hvad der sker med dinosaurerne, der nu er løs i Amerikas naturparker.

Dødens Gab (Amazon Prime)

Blandt et utal af direkte efterfølgere, kopier og film, den har inspireret, står Dødens Gab fra 1975 stadig som en af genrens bedste.

Historien om hvidhaj på syv meter, der terroriserer øen Amity Island, har stadig en suveræn spændingskurve og tangerer lige præcis realismen nok til at virke troværdigt skræmmende – selvom den ikke er det.

Uofficielt er der registreret hvidhajer på over syv meter, men den største, der er blevet målt, var 6,1 meter. Og selv om nyere målinger med GPS viser, at de hvide hajer kan være lige så territoriale som den i filmen, og vi ved, at hvidhajer, har dræbt mennesker, så er hajangreb stadig uhyre sjældne.

Der registreres kun omkring 100 hajangreb om året, og kun få af dem har dødelig udgang. Ingen hajer er så målrettet morderiske som Jaws' stjerne.

LÆS OGSÅ: De farligste dyr i Danmark