Mere end to tredjedele af Jordens dyreliv er forsvundet siden 1970 på grund af menneskelig aktivitet. Det er konklusionen i en ny og ganske dyster rapport fra Vedensnaturfonden.
Rapporten, som er udarbejdet i samarbejde Zoological Society of London, er baseret på historisk overvågning af bestanden hos mere end 4.300 forskellige hvirveldyr fra hele verden – pattedyr, fisk, fugle og padder.
I gennemsnit er bestanden i de overvågede arter faldet med 68 procent fra 1970 til 2016. Forandringerne har ramt særligt hård i det tropiske amerikanske områder – i Caribien og Latinamerika – hvor bestanden er faldet med foruroligende 94 procent.
Mennesket forbruger 1,56 gange klodens kapacitet
Og det er menneskets skyld. Ifølge rapporten er udryddelsen af dyrebestandene et direkte resultat af skovrydning, overfiskeri, forurening, stigende temperaturer, overforbrug og andre effekter af en menneskelig befolkning, som er vokset eksplosivt.
Indtil 1970’erne var menneskets økologiske aftryk mindre end Jordens evne til at regenerere, men i takt med befolkningstilvækst og et voksende forbrug er balancen tippet.