Aggresive monkey

Abe forbereder stenangreb

Santinos indsamling af kasteskyts viser, at dyr kan forudse en sindsstemning

12. november 2009

Fra Illustreret Videnskabs årbog 2009: Normalt er indsigt i fremtiden og detaljeret planlægning forbeholdt mennesker. Men at også dyr evner disse ting, er Santino, en 31 år gammel hanchimpanse fra Furuviksparken nær Gävle i Sverige, bevis på. Santino har igennem en årrække møjsommeligt forberedt angreb på parkens gæster. Adfærden er blevet studeret af den svenske forsker Mathias Osvath fra Lunds universitet og samlet i en undersøgelse, der bliver offentliggjort i tidsskriftet Current Biology i marts.

Om formiddagen i sommersæsonen begynder Santino nogle gange et show, der er typisk for en hanchimpanse i sin bedste alder – han løber rundt og råber, mens han slæber store grene efter sig. Men pludselig begynder Santino at kaste med sten efter parkgæsterne. I starten var det blot en enkelt sten ad gangen, men siden 1997 har han udført veritable missilangreb og har kylet flere sten af sted kort efter hinanden.

Der er imidlertid kun få sten i chimpansernes indhegning, så dyrepasserne undrede sig over, hvor Santino fik sin ammunition fra. Under en rengøring i juni 1997 blev mysteriet opklaret. Dyrepasserne opdagede fem nydelige bunker med hver tre til otte sten, som Santino havde samlet op af vandgraven og anbragt på strategisk rigtige steder.

Santinos adfærd er usædvanlig sofistikeret, men planlægning af fremtiden er langtfra ukendt i dyreriget. For eksempel kan medlemmerne af en løveflok foretage en koordineret manøvre, hvor nogle løvinder lægger sig i baghold. Og fugle bygger rede i begyndelsen af ynglesæsonen, så den er klar, når hunnen lægger sit første æg. Men disse former for planlægning er instinktive. De udføres af alle medlemmer af arten og sker for at opfylde fysiologiske behov som sult.

Santinos handlinger er mere end det. De viser, at han er i stand til at forudse en ændring i sin egen mentale tilstand. Under planlægningen af angrebene er Santino tilsyneladende helt rolig. Han samler kasteskyts og lægger det til rette uden at udvise den mindste form for ophidselse. Det ser ud til, at han allerede tidligt om morgenen ved, at han klokken 11 samme dag vil være sprængfyldt af aggressioner.

Ifølge Mathias Osvath viser det, at chimpanser kan gennemføre en kæde af handlinger med høj kognitiv kompleksitet, som ellers kun er kendt hos mennesker. Aber har formentlig ligesom os en indre verden, hvor de tænker over fortiden og forestiller sig fremtiden.

I øvrigt er Santino nu blevet kastreret af andre årsager. Det har dog ikke påvirket hans machoadfærd, så han kan stadig ses kaste med sten indimellem.

Køb årbogen

Denne artikel kommer fra Illustreret Videnskabs årbog 2009. Få mere baggrund, perspektiv og overblik over alt det, du gerne vil huske fra 2009. Køb årbogen her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.