Shutterstock
Chimpanse med blottede tænder i junglen

Chimpanser dræber gorilla for første gang

For første gang har forskere dokumenteret et mord mellem to af de store menneskeaber, sandsynligvis fordi klimaforandringer tvinger gorillaer og chimpanser ind i en hård kamp for føde og territorie.

I to forskellige konfrontationer overvandt en stor gruppe chimpanser deres fjerne slægtninge og tog livet af en gorilla-unge, fremgår det af en ny rapport.

Aldrig tidligere har videnskabsmænd dokumenteret, at de to store menneskeaber dræber hinanden.

Nu tvinger klimaforandringer primaterne til at kæmpe endnu hårdere for territorie og føde, mener eksperterne.

Chimpanser dræber i flok

Chimpansen har længe været kendt som en af dyrerigets terrorister.

Der er talrige eksempler på vold og mord mellem forskellige grupper af chimpanser, ligesom de kan dræbe andre dyr. Forskere har dokumenteret et tilfælde, hvor en talrig abeflok overmandede en leopard-mor i hendes hule og dræbte en unge.

Vestlig lavlandsgorilla unge spiser blad

Ved to sammenstød har chimpanser dræbt en gorilla-unge.

© Shutterstock

Men at menneskets klatrende slægtning også angriber andre abearter - og endda større arter som gorillaen - er aldrig tidligere dokumenteret.

De voldelige sammenstød mellem de store menneskeaber kom derfor bag på forskerne fra Max Planck Instituttet i Leipzig, der i flere år har observeret chimpanser (af arten Pan troglodytes troglodytes) i Loango Nationalpark i Gabon.

Ved ni lejligheder er områdets gorillaer og chimpanser stødt ind i hinanden, ofte fordi de ville spise fra de samme frugttræer, skriver forskerne. Oftest er møderne fredelige - nogle gange har aberne endda leget og kommunikeret på tværs af arter - men i to tilfælde har chimpanserne angrebet gorillaerne og dræbt en unge.

Chimpansernes antal skræmmer silverback

Chimpanser patruljerer rutinemæssigt deres territorier, og nogle gange opsøger de konfrontationer i nabo-områder.

Det var efter sådan en mission den 11 december 2019, hvor 27 af Rekambo-stammens chimpanser ikke havde fundet nogle naboer at udfordre, de i stedet stødte ind i en mindre flok gorillaer.

Silverback mandlig vestlig lavlandsgorilla

En silverback af arten vestlig lavlandsgorilla, der lever i Vestafrika. De store alfahanner kan blive op til 180 centimeter høje og veje 270 kilo.

© Shutterstock

På afstand kunne forskerne høre chimpanserne hyle og skrige, som de typisk gør under slagsmål. Oppe i trækronerne fik de snart øje på en hun af arten vestlig lavlandsgorilla (Gorilla gorilla gorilla), og kort efter kom et halvvoksent eksemplar til syne samt en stor silverback og to hunner med hver sin unge på maven.

Chimpanserne omringede hurtigt de store aber, mens de truende råbte og skreg. Primært de yngre chimpanse-hanner hev også i grenene, gorillaerne stod på.

Gorilla-flokkens store silverback indså hurtigt, han ikke kunne klare de mange chimpanser og trak sig væk.

Herefter angreb adskillige chimpanser gorilla-mødrene og fik fravristet dem en af ungerne. Kort efter kunne forskerne konstatere, at ungen var død af et stort snit henover maven.

Klimaforandringer gør jungleloven mere nådesløs

Chimpanser spiser ofte artsfæller fra andre grupper, efter de har dræbt dem. Enkelte spiste ved denne lejlighed også den døde gorilla-unge, specielt aber fra den lave ende af hierarkiet som yngre hunner.

I det andet tilfælde spiste ingen af chimpanserne den dræbte gorilla-unge efter konfrontationen.

Forskerne var overraskede over, at kun et fåtal af aberne var interesserede i ungen som føde, og mener derfor ikke, chimpanserne angriber for at spise gorillaerne som det primære.

Overfaldene skyldes snarere den hårde konkurrence om føde, som både de planteædende gorillaer og altædende chimpanser er afhængige af - for eksempel frugter, blade, bark og frø.

To chimpanser står i græs

To medlemmer af Rekambo-flokken, der var med til at angribe gorillaerne i Loango Nationalpark, Gabon. Chimpanser kan blive op 160 centimeter og veje 70 kilo.

© LCP & Lara M. Southern

Tidligere forskning har vist, at nogle dyrearter - heriblandt chimpanser - dræber både andre arter, artsfæller og endda flokmedlemmer for at sikre sig bedre adgang til føde.

Og maden bliver sværere at finde i Loango-parken, viser en rapport. Over de sidste 30 år har træerne givet færre og færre frugter, efter alt at dømme på grund af den globale opvarmning.

At forskerne først for nylig har dokumenteret gorilla-mord begået af chimpanser, vidner om en ny og mere brutal junglelov, der tvinger de store menneskeaber til at betragte flere konkurrenter som dødsfjender.