Men at menneskets klatrende slægtning også angriber andre abearter - og endda større arter som gorillaen - er aldrig tidligere dokumenteret.
De voldelige sammenstød mellem de store menneskeaber kom derfor bag på forskerne fra Max Planck Instituttet i Leipzig, der i flere år har observeret chimpanser (af arten Pan troglodytes troglodytes) i Loango Nationalpark i Gabon.
Ved ni lejligheder er områdets gorillaer og chimpanser stødt ind i hinanden, ofte fordi de ville spise fra de samme frugttræer, skriver forskerne. Oftest er møderne fredelige - nogle gange har aberne endda leget og kommunikeret på tværs af arter - men i to tilfælde har chimpanserne angrebet gorillaerne og dræbt en unge.
Chimpansernes antal skræmmer silverback
Chimpanser patruljerer rutinemæssigt deres territorier, og nogle gange opsøger de konfrontationer i nabo-områder.
Det var efter sådan en mission den 11 december 2019, hvor 27 af Rekambo-stammens chimpanser ikke havde fundet nogle naboer at udfordre, de i stedet stødte ind i en mindre flok gorillaer.
På afstand kunne forskerne høre chimpanserne hyle og skrige, som de typisk gør under slagsmål. Oppe i trækronerne fik de snart øje på en hun af arten vestlig lavlandsgorilla (Gorilla gorilla gorilla), og kort efter kom et halvvoksent eksemplar til syne samt en stor silverback og to hunner med hver sin unge på maven.
Chimpanserne omringede hurtigt de store aber, mens de truende råbte og skreg. Primært de yngre chimpanse-hanner hev også i grenene, gorillaerne stod på.
Gorilla-flokkens store silverback indså hurtigt, han ikke kunne klare de mange chimpanser og trak sig væk.
Herefter angreb adskillige chimpanser gorilla-mødrene og fik fravristet dem en af ungerne. Kort efter kunne forskerne konstatere, at ungen var død af et stort snit henover maven.
Klimaforandringer gør jungleloven mere nådesløs
Chimpanser spiser ofte artsfæller fra andre grupper, efter de har dræbt dem. Enkelte spiste ved denne lejlighed også den døde gorilla-unge, specielt aber fra den lave ende af hierarkiet som yngre hunner.
I det andet tilfælde spiste ingen af chimpanserne den dræbte gorilla-unge efter konfrontationen.
Forskerne var overraskede over, at kun et fåtal af aberne var interesserede i ungen som føde, og mener derfor ikke, chimpanserne angriber for at spise gorillaerne som det primære.
Overfaldene skyldes snarere den hårde konkurrence om føde, som både de planteædende gorillaer og altædende chimpanser er afhængige af - for eksempel frugter, blade, bark og frø.
Tidligere forskning har vist, at nogle dyrearter - heriblandt chimpanser - dræber både andre arter, artsfæller og endda flokmedlemmer for at sikre sig bedre adgang til føde.
Og maden bliver sværere at finde i Loango-parken, viser en rapport. Over de sidste 30 år har træerne givet færre og færre frugter, efter alt at dømme på grund af den globale opvarmning.
At forskerne først for nylig har dokumenteret gorilla-mord begået af chimpanser, vidner om en ny og mere brutal junglelov, der tvinger de store menneskeaber til at betragte flere konkurrenter som dødsfjender.