Chimpanse with wordboard

Chimpanse forstår forvrænget tale

Flere forskellige dyrearter kan forstå ord, der bliver udtalt af mennesker. Men nu har forskere påvist, at chimpanser også forstår sprog, når det er forvrænget og udtalt af en computer. Dermed er lyden ribbet for tonefald og andre karakteristika.

30. april 2012

At chimpanser er i stand til at afkode enkeltstående og upersonlige lyde, tyder på, at de har en langt mere avanceret sprogforståelse end hidtil antaget.

Forskerne, der er fra Georgia State University, har arbejdet med chimpansen Panzee, siden den var helt lille. Panzee er i dag 25 år og forstår 128 ord, når de udtales af de mennesker, der arbejder med den.

Da forskerne præsenterede Panzee for 48 af disse ord udtalt af en computer med stærk forvrængning, klarede den opgaven næsten lige så godt som en gruppe af 32 testpersoner.

Ifølge forskerne viser det, at taleforståelse ikke blot er en medfødt menneskelig evne, men noget, der kan læres. Panzee har været udsat for tale lige fra fødslen og har udviklet en sprogforståelse, der er unik for chimpanser.

I yderste instans er konsekvensen af forskernes teori, at alle chimpanser ville lære sprog, hvis de blev udsat for det.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.