Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tarsier

De første aber kom fra Asien

En kæbeknogle fra en primat, fundet i en kulmine i det sydlige Thailand, har skabt stor diskussion blandt palæontologer. Den er netop blevet dateret til at være 35 millioner år gammel, og det betyder, at primaterne måske opstod i Asien – og ikke i Afrika, som hidtil har været den førende teori.

Bambara / shutterstock
Tarsier
© Bambara / shutterstock

Tilbage i 1996 deltog den thailandske professor og palæontolog Yaowalak Chaimanee i en udgravning i det sydlige Thailand i provinsen Krabi. Hun var leder af ekspeditionen, og hun husker specielt én særlig begivenhed:

“Mine kolleger råbte til mig: “Kom herover, vi har fundet noget!” Det var et kæbeben fra en primat. Det var stort og meget komplet, men vi vidste ikke, præcis hvad det var endnu,” fortæller hun.

Det viste sig at være en helt ny art. En højtudviklet primat, der i dag er verificeret til at være 35 millioner år gammel. Aben har fået navnet Siamopithecus eocaenus og har formentlig vejet omkring syv kilo. Den stammer fra slutningen af eocæn-perioden for ca. 58-34 millioner år siden, hvor pattedyrene for alvor fik frit spillerum på landjorden, efter at dinosaurernes epoke var slut.

Teorier bliver udfordret

Den tidlige asiatiske abe bryder med den teori, som hidtil har været den mest fremherskende: at aberne opstod i Afrika og siden vandrede til andre dele af verden. Et fund i Kenya, der er dateret til for 32 millioner år siden, samt en række fund i Egypten har indtil videre underbygget denne teori. Der er ganske vist også fundet andre meget gamle abefossiler i Asien, men materialet har ikke været overbevisende nok til at udfordre afrikateorien.

Alt dette er dog ændret med dateringen af kæbebenet fra Thailand. Det mener i hvert fald professor Yaowalak. Hun er i dag seniorforsker på det thailandske Department of Mineral Resources. Hun opbevarer stadig kæbebenet i sin egen skrivebordsskuffe, så hun kan fortsætte studierne af det. Det er sort, glat og lidt skinnende. Der er en perfekt række tænder i undermunden og fire tænder i overmunden. Over kæben går et intakt ben helt op til øjenhulen.

“Vi kan tydeligt se, at øjnene har siddet foran og ikke på siden af hovedet, og så har dyret haft en flad snude og en ret stor hjerne. Det betyder, at denne primat er højtudviklet,” forklarer hun.

De fysiske træk placerer Siamopithecus i gruppen af antropoider – den gruppe, som groft sagt omfatter alle aber, fra spøgelsesaber til mennesket, men ikke lemurer og lorier.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul