Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Abe menneske

Med tid og gunstige forhold ville aber i teorien kunne blive lige så intelligente som mennesker.

© 20TH CENTURY FOX
Dyr - Aber

Kan aber udvikle sig til mennesker?

Hvis chimpansernes gener er 99 procent identiske med vores, kan aberne så udvikle sig til at blive mennesker?

Mange evolutionsbiologer er enige om, at der ikke er noget teoretisk i vejen for, at aber under de rette omstændigheder og med masser af tid til rådighed vil kunne udvikle en intelligens på niveau med eller større end menneskets.

Det er det scenarie, der bl.a. udspiller sig i science fiction-romanen “Abernes planet”, som har været grundlaget for flere filmatiseringer.

Chimpanser og mennesker kan ikke få afkom

Men evolutionsbiologer mener derimod ikke, det er realistisk, at fx chimpanser, som er menneskets nærmeste slægtninge i dyreriget, kan udvikle sig til at blive til mennesker.

For selvom chimpansens dna kun afviger fra menneskets med ca. 1 pct., vil det kræve store ændringer i arvematerialet. Ikke alene skulle selve kropsformen på aberne ændres, så den ligner vores.

Dna'et skulle også være så tæt på vores, at de ville være i stand til at få levedygtigt afkom med mennesker.

Biologer har endnu ikke fundet bevis for, at det nogensinde er sket, at to arter, der er blevet skilt ad evolutionært, er blevet splejset sammen igen.

Evolutionen kan ikke gå baglæns

Hvis vores nærmeste slægtning, chimpansen, skulle udvikle sig til menneske, ville det kræve en række usandsynlige evolutionsmæssige trin.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul