1. Gigantopithecus: 300 kg
I 1935 dukkede de første rester af Gigantopithecus op i Sydøstasien. Arten er beslægtet med orangutanger og målte tre meter i højden, når den stod oprejst på bagbenene.
Undersøgelser af dens tænder viser, at den var planteæder. Gigantopithecus uddøde for kun 300.000 år siden og kan have mødt menneskearten Homo erectus.
2. Gorilla: 180 kg
Af de fire nulevende arter af gorilla er den østlige lavlandsgorilla fra Congo den største. Fuldt oprejst er den tæt på to meter høj.
Ligesom de andre gorillaer er den truet, og optællinger viser, at der nu er færre end 5000 østlige lavlandsgorillaer tilbage.
3. Chororapithecus: 160 kg
Chororapithecus er ifølge nogle forskere en tidlig gorilla-art, og bedømt på tændernes størrelse er den næsten lige så stor som nulevende gorillaer.
Fortidsaben levede for ca. otte millioner år siden i Etiopien og var tilpasset en kost af nødder og hårde frugter.
4. Nakalipithecus: 120 kg
Nakalipithecus levede for godt ti millioner år siden i det tørre skovlandskab i Kenya. Præcis hvor stor Nakalipithecus kunne blive, er imidlertid usikkert. De fundne rester er nemlig tilsyneladende kun fra hunner.
Arten er den ældste afrikanske menneskeabe.
5. Ouranopithecus: 110 kg
Ouranopithecus er fundet i Grækenland og levede for otte-ni millioner år siden.
Der er en ekstrem forskel i størrelsen på kønnene, og de store hanner har mindet om nutidens gorillaer. Tandsættet – særligt hos hunnerne – ligner dog mere tænderne hos menneskelinjen Homo.