Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Æder krokodillen sine unger?

Krokodillen er kendt som et blodtørstigt rovdyr, og jeg har hørt, at den endda kan finde på at spise sine egne unger. Er det rigtigt?

Stik imod sit bloddryppende rygte er krokodillen faktisk en omsorgsfuld mor, som forsvarer sine æg og unger med stor energi. Når en krokodillehun skal lægge æg, bygger hun først en rede eller graver et hul til æggene. Æggene dækkes med jord og plantedele. Hunnen ruger ikke selv på æggene, men lader solen og varmen fra de rådnende plantedele om at klare udrugningen. Når ungerne er færdigudviklede – og det kan tage adskillige uger alt efter arten og temperaturen – begynder de at pippe højlydt inde i æggene. Deres pippen, der kan høres op til 15 meter fra reden, tilkalder straks moderen, som begynder at grave de endnu uudklækkede æg ud af reden. Nogle gange samler hun æggene op i munden og bider dem forsigtigt i stykker, så ungerne nemmere kan komme ud. Når ungerne har banet sig vej ud gennem æggeskallen, samler hun dem varsomt op og bærer dem ud i det nærmeste vand. I de næste dage vil ungerne stadig udstøde deres karakteristiske pip med jævne mellemrum, og i den periode vogter moderen dem omhyggeligt. Men så sker en drastisk ændring i dyrenes adfærd. Ungerne pipper ikke så ofte, og nu begynder moderen at ignorere dem. I denne periode spredes ungerne som regel væk fra det område, de blev klækket i. Og godt det samme, for fra nu af vil moderen udelukkende opfatte dem som lettilgængelige måltider. Moderkærligheden bliver først vakt igen, når næste hold unger kommer ud af æggene.

Læs også:

Kroppen

Ansigtet er dit stærkeste våben

15 minutter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Mennesket

STEM: Hvad er de største trusler mod menneskeheden?

10 minutter
Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul