Shutterstock

Afføring vækker moderinstinktet

Nøgenrotternes dronning får sine undersåtter til at passe børn ved at fodre dem med hormonfyldte ekskrementer.

Nøgenrotterne, som lever i det østlige Afrika, er helt unikke i pattedyrenes verden. De lever i kolonier under jorden, og deres hierarki er bygget op på en måde, vi ellers kun finder hos insekter som myrer, bier og termitter.

Kolonien er én stor familie

Øverst hersker dronningen, og hun er den eneste, som føder unger. De er alle sammen søskende eller halvsøskende og har forskellige specialiserede opgaver.

Se rotternes forskellige opgaver herunder:

Shutterstock & Ken Ikeda

Dronningen

Føder 20-30 unger om året.

Shutterstock & Ken Ikeda

Haremmet

Består af få hanner, som dronningen parrer sig med.

Shutterstock & Ken Ikeda

Soldaterne

Beskytter kolonien mod fjender.

Shutterstock & Ken Ikeda

Arbejderne

Samler føde, graver tunneller og passer alle dronningens unger.

Shutterstock & Ken Ikeda

En del af kolonien fungerer som barnepiger for dronningens afkom. Biologisk set har de en interesse i at opfostre dronningens unger, fordi de selv deler gener med dem.

Alligevel har det undret biologerne, at de udviser en moderlig omsorg, som ellers kun fremkaldes af hormoner fra æggestokkene hos en gravid hun, for de almindelige hunner har ikke færdigudviklede æggestokke.

Koloniens barne­piger får et hormon­­tilskud ved at æde dron­ningens afføring og bliver mere omsorgsfulde.

© Shutterstock

Barnepiger æder moderens afføring

Nu har forskere fra Azabu University i Japan fundet en forklaring. Barnepigerne æder dronningens ekskrementer, og på den måde optager de kønshormonet østradiol.

Forskerne sammenlignede en gruppe barnepiger, som fik ekskrementer med hormonet i, med en gruppe, som åd ekskrementer uden. Hunner, som fik hormontilskud, var meget mere opmærksomme på lyde fra dronningens unger end de andre.

Dermed sikrer dronningen, at hendes unger bliver passet.

3 faktabidder om nøgenrotten:

Den er smertefri

Nøgenrotten har nogle helt særlige tilpasninger i sin smertereceptor, som gør, at den kun føler en tiendedel af den smerte, som andre dyr ville føle. Rotten kan for eksempel ikke mærke, hvis den får skoldende vand hældt ned over sig.

Den er koldblodet

Den skaldede nøgenrotte er det eneste koldblodede pattedyr. Det vil sige, at den tilpasser sin kropstemperatur efter omgivelserne. Den kan derfor holde varmen i alt slags vejr, selvom den er nøgen.

Den lever ekstremt længe

Nøgenrotten kan leve i helt utrolige 32 år, mens en almindelig brun rotte kun lever kun i to år.