Kan dyr blive berusede af at æde gæret frugt?

Overalt i naturen findes alkohol i overgæret frugt. Elge er flere gange observeret mere eller mindre omtågede efter at have haft klovene i frugtfadet. Men kan dyr egentligt blive fulde af frugt?

Kan dyr blive berusede af at æde gæret frugt?

Biologer fra University of Bristol har regnet sig frem til, at en elefant ville skulle spise omkring 1400 stykker gæret frugt på én gang, før den ville have indtaget de cirka 1,9 liter ren alkohol – kaldet ethanol – som forskerne skønner, der skal til for at få benene til at vakle under elefanten.

En anden teori går på, at gæringen sker i dyrets tarmsystem og gør dyret beruset, men problemet her er bare, at fordøjelsen af frugten sker langt hurtigere end den gæringsproces, der frembringer alkoholen i frugterne.

Frugt-fulde dyr er usandsynligt

Selvom gæringsprocessen i overmoden frugt kan frembringe alkohol, så anser forskerne begge teorier og historierne om snalrede elge, fordrukne elefanter og andre berusede dyr for at være usandsynlig – i hvert fald ikke for de store dyrs vedkommende.

Elge karter rundt i Sverige

Men selvom forskerne afviser fænomenet, findes der adskillige eksempler på berusede dyr.

Hvert efterår oplever svenskerne for eksempel tilfælde af tilsyneladende fulde elge, der efter at have ædt gæret frugt har forvildet sig op i for eksempel træer eller smadret vinduer ind til butikker.