Shutterstock
Bjørn i hi

Bjørneblod skal forhindre menneskemuskler i at blive nedbrudt

Ældre og fysisk svækkede kan måske få udbytte af ny viden om, hvordan bjørne kan gå i hi og vågne igen flere måneder senere uden at være totalt afkræftede.

Mennesker, der er inaktive i en periode på grund af for eksempel sygdom, mister hurtigt muskelmasse. Bjørne, derimod, kan ligge i dvale i op til syv måneder, uden at de vågner kraftigt svækkede igen.

Nu har japanske forskere fra universiteterne i Hiroshima og Hokkaido fundet ud af, at hvis man tilfører serum fra sorte bjørne, der er gået i hi, til menneskelige muskelceller, kan man mindske tab af muskelmasse.

Teorien er, at serummet fra de sovende bjørne undertrykker en destruktiv mekanisme i menneskets muskler, der normalt sætter ind, når musklerne ikke bruges i et stykke tid. Bjørne lider derimod ikke af denne uheldige fysiologiske mekanisme.

Store perspektiver

Næste step er at identificere de hormoner og mekanismer, der står bag proteinet MuRF1, som aktiverer ødelæggelsen af ubrugt muskelmasse.

“Vores teori er, at der er en biologisk faktor til stede i serummet, der kan regulere protein-metabolisme i menneskelige muskelceller,” fortæller undersøgelsens hovedforfatter Mitsunori Miyazaki, forsker ved universitetet i Hokkaido.

Forskerne mangler også svar på, hvorfor serum fra bjørne, der er aktive om sommeren, ikke har den observerede effekt som det serum der stammer fra bjørne, der er gået i hi.

Perspektiverne i opdagelsen er store. Mange ældre og syge får problemer med musklerne på grund af inaktivitet. Og potentialet i forhold til astronauter, der har været væk fra Jorden længe, er tilsvarende betragteligt.