Bliver ænder syge af brød?

Jeg har læst, at man ikke må fodre ænder med brød, men hvor slemt kan det være? Bliver de ligefrem syge af det og svulmer op, som nogle påstår?

© Shutterstock

Brødfodring er problematisk for både ænder og økosystemet.

Hvidt brød indeholder store mængder kulhydrater og salt, men meget få næringsstoffer, som ænderne har brug for – dvs. proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

Ænders naturlige føde er varieret og består bl.a. af vandplanter, insekter, snegle og småfisk, som er ganske næringsrige. Så når ænderne mæsker sig i hvidt brød, får de masser af kalorier, men ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer.

Vælg gryn i stedet for brød

© Shutterstock

Hvidt og muggent brød, knækbrød, chips og slik er ikke godt for ænder. Hyppigt indtag af forarbejdet føde kan resultere i fejlernæring og misdannelser.

© Shutterstock

Giv i stedet ænderne næringsrigt foder, der minder om deres naturlige føde – det kan fx være majs, ærter, salat, frø, havregryn, ris eller frugt.

Over tid kan det betyde, at ænderne bliver underernærede og overvægtige. I slemme tilfælde kan fejlernæringen føre til vingemisdannelser – kaldet englevinger – hos unge ænder.

Overfodring med brød tiltrækker derudover rotter og fremskynder algevækst i søerne, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for hele økosystemet.