Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Down's syndrome
Dyr

Findes der dyr med Downs syndrom?

Kan dyr også få Downs syndrom, eller er det kun mennesker?

Downs syndrom er en kromosomsygdom, som hos mennesker skyldes, at der er en ekstra kopi af kromosom 21 – eller dele af det.

Chimpansens genom ligner menneskets meget, og chimpansens kromosom 22 svarer til menneskets kromosom 21. Derfor kan man også forvente, at chimpanser kan have Downs syndrom.

Chimpanse med Downs syndrom?

Det er også sket, da hunchimpansen Jama blev født i fangenskab i USA i 1968. Den havde flere af de symptomer, man også finder hos mennesker med Downs syndrom. Fx kort hals, en såkaldt epikantisk hudfold ved øjet og hjerteproblemer.

Mus med Downs syndrom hjælper forskning

Mus ligner mennesker i mindre grad og har ikke et kromosom, der svarer direkte til et af menneskets. Musens kromosom 16 indeholder dog en del af de gener, som menneskets kromosom 21 indeholder.

Mus med tre eksemplarer af kromosom 16 dør i fostertilstanden og kan derfor ikke bruges til at undersøge Downs syndrom. Det har forskerne løst ved at lave en stamme af mus, der kun har et ekstra stykke af musekromosom 16 frem for hele kromosomet.

Disse mus har svært ved at lære at finde igennem labyrinter. Det viser, at de har nedsat indlæringsevne og lider af noget, der ligner Downs syndrom. Derfor kan man bruge musene til at studere de processer, som gør mennesker med Downs syndrom syge.

Læs også:

Medicin

Ny opdagelse skal hjælpe børn med Downs

2 minutter
Genteknologi
Mennesket

STEM: Er det OK at designe det perfekte barn?

22 minutter
Genetik

Kan man have for få kromosomer?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul