De 12 farligste dyr for mennesket

Listen over klodens farligste dyr drypper af blod og gift. Men det er ikke altid de største dyr, der er de mest farlige for os mennesker.

Shutterstock

12. Elefanter: 500 dødsfald

Enlig elefant går på den åbne savanne

Elefanten er det absolut største dyr på listen. Og det er deres temperament og beskyttertrang – og ikke lysten til kød – der får dem ind på listen.

En artikel fra National Geographic fra 2005 estimerer, at 500 mennesker hvert år mister livet til en elefant.

11. Flodheste: 500 dødsfald

Flodhest brøler og viser tænder i vandet

Hvis løven er savannens majestæt, er flodhesten savannens hidsigprop, og mennesker skal ikke komme i vejen for den temperamentsfulde tank.

Indtil for nyligt blev flodhesten betragtet som det farligste dyr i Afrika, men arvtageren kommer vi til længere nede på listen.

Hvert år dræber flodheste ca. 500 mennesker – blandt andet ved at vælte og knuse flodbåde med deres voldsomme kæber, der har en bidstyrke på 826 kg.

10. Bændelorm: 700 dødsfald

Bændelorm inde i en tarm

Bændelormen hører til blandt fladorme, som kan se uskadelige ud. Men de har tillagt sig en ubehagelig livsstil, hvor de lever som snyltende parasitter i bl.a. mennesker.

Her lægger de æg, og når de klækker i mennesker – og andre hvirveldyr – får værten sygdommen cysticercosis, som hvert år dræber 700 mennesker.

9. Krokodiller: 1000 dødsfald

Saltvandskrokodille viser tænder i vandkanten

Arvtageren for flodhesten som Afrikas farligste dyr er krokodillen. Det præcise antal dødsfald er ikke tilgængeligt, men det anslås, at ca. 1000 mennesker årligt bliver dræbt af den voldsomme kæbeklapper.

8. Tsetsefluer: 3500 dødsfald

Afrikansk tsetseflue sidder på et grønt blad

Specielt syd for Sahara er mennesker i fare for at dø af sovesyge. Men sygdommen kommer ikke af sig selv. Den bliver overført af den lille undseelige tsetseflue, som lever af at suge blod af bl.a. mennesker.

Når fluen bider kan sovesygen overføres til mennesker – hvis tsetsefluen er smittet. Omkring 3500 mennesker dør årligt af af sovesyge, som viser sig ved symptomer som hovedpine, feber, ledsmerter og kløe.

9. Spoleorm: 4500 dødsfald

Spolorme inde i en tarm

Spoleormen er skyld i infektionen ascariasis hos mennesker. I 85% af tilfældene har sygdommen ingen symptomer, men kan vise sig ved åndenød og feber.

En undersøgelse publiceret i The Lancet i 2013 konkluderer, at 4500 mennesker hvert år dør pga. spolorm.

6. Rovtæger: 12.000 dødsfald

Rovtæge sidder på mos

Også nummer 6 på listen er skyldig i at viderebringe livsfarlige sygdomme til mennesker.

Rovtægen har kraftige stikke- og sugesnabler. Når de suger blod fra mennesker, kan de overføre Chagas sygdom, som er en tropisk parasitsygdom. Den slår hvert år 12.000 mennesker ihjel.

5. Ferskvandssnegle: Over 20.000 dødsfald

Ferskvandssnegl på en sandbund

Ferskvandssnegle kan se små og uskyldige ud, men de kan bære på en parasitorm, som kan udvikle sygdommen schistosomiasis.

På verdensplan er mere end 200 millioner mennesker inficerede, og sygdommen slår årligt over 20.000 mennesker ihjel anslår WHO.

4. Hunde: 59.000 dødsfald

Aggressiv hund gør og viser tænder

Menneskets bedste ven optræder også på listen. Det er dog ikke – nødvendigvis – fordi den farer i struben på sin ejer, men fordi de kan bære på virussen rabies (hundegalskab).

Sygdommen kan ramme mennesker, hvis de kommer i kontakt med smittede hundes spyt fx via bid.

99% af ca. 59.000 dødsfald pga. rabies er forårsaget af hunde, vurderer WHO.

3. Slanger: Omkring 100.000 dødsfald

Blå giftslange snor sig om en gren

Slanger som en samlet masse er blandt verdens allerfarligste dyr – og kryb. Og hvert år anslår WHO, at de slår mellem 81.000-138.000 mennesker ihjel på verdensplan.

2. Mennesker: 437.000 dødsfald

Stor menneskemængde i bybilledet

På andenpladsen finder vi os selv: mennesket. I en trist statistik fra ”FN’s agentur for narkotika og kriminalitet” står der, at der i 2012 var ca. 437.000 mord på mennesker begået af mennesker.

Det gør os næsten til vores egen værste fjende.

1. Myg: 1 million dødsfald

Myg sidder på menneskehud

Men vores værste fjende – og klodens farligste dyr – er myggen. Den lille blodsuger overfører hvert år sygdomme til flere hundrede millioner mennesker og omkring 1 million dør årligt som følge.

En af de farligste myggebårne sygdomme, er malaria, der er ansvarlig for mere end 400.000 dødsfald hver år.

Andre dræbersygdomme som dengue feber trækker dog også et spor af død med sig og rammer ofte børn i Asien og Latinamerika.

Det har ikke været muligt at få oplyst præcise dødstal for alle dyrene, så listen og dens dødstal skal betragtes som overslag.

Læs også:

Dyr

Findes der stadig vilde heste?

1 minut
Dyr

Findes der dyr, hvor fædrene passer ungerne?

0 minutter
Dyr

Hvilket dyr er farligst?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!