Eniko Kubinyi
Hund i MR-scanner

Din hund kan høre forskel på sprog

Hjernescanninger afslører, at din hund har sprogøre og en mere kompleks fornemmelse for sprog end hidtil troet.

”Sit”, ”apport” og ”rul rundt” er ord, som mange hunde genkender og forstår. Indtil nu har en gængs opfattelse været, at menneskets bedste ven registrerer vores øvrige talestrøm som bla bla bla.

Men hjerneskanninger viser nu, at din hund også kan høre, hvis du taler et fremmed sprog.

Dermed har forskere for første gang påvist evnen til at skelne mellem sprog hos andre dyr end aber og er måske på sporet af en veludviklet sprogforståelse hos vores firbenede følgesvende.

Hundehjernen opfatter fremmedsprog

Hjerneforskere fra Eötvös Loránd-universitetet i Ungarn undersøgte fem golden retrievere, seks border collier, to australske hyrdehunde, en labradoodle, en cockerspaniel og tre gadekryds, der alle var mellem 3 og 11 år gamle.

De 18 hunde hørte tre forskellige typer sætninger fra børnebogen ’Den Lille Prins’ på:

  • Spansk,
  • Ungarsk
  • Vrøvlesprog

Vrøvlesætningerne var konstrueret, så sprogets rytme og tonefald afspejlede spansk eller ungarsk, men ordene var meningsløse.

To af hundene var vant til at høre spansk, den resterende del ungarsk og ingen af hundene havde hørt vrøvlesproget før.

VIDEO: Border collien Kun-kun inspirerede sprogforsøg

Undersøgelsen af hundes sprogforståelse opstod, da en forsker i dyrehjerner flyttede fra Mexico til Ungarn med sin border collie Kun-kun og undrede sig over, om den 4,5 år gamle hund opfattede de to landes sproglige forskelle.

Imens hundene lyttede til passagerne, blev deres hjerner MR-scannet, så forskerne ud fra blodgennemstrømning kunne se hvilke hjernecentre, der blev aktiveret.

Når hundene hørte spansk og ungarsk blev det såkaldte auditive område aktiveret, der normalt bearbejder indholdet i fx stemmer og musik. Men når hundene hørte det sprog, de ikke var vant til, strømmede blodet i et mere komplekst sprogcenter, kaldet det sekundære auditive område.

Hos mennesker finder dette hjernecenter regelmæssigheder og mønstre i et sprog. Vrøvlesproget udløste en væsentligt kraftigere reaktion i det auditive område.

Fælles evolution kan have formet sprogøre

Undersøgelserne viser, at hunde registrerer sproglige mønstre såsom rytme og tryk og ikke kun genkender ord, som de er trænet til at huske.

Resultaterne indikerer samtidig, at hunde er i stand til at genkende vrøvl, hvilket forskerne nu vil undersøge nærmere.

Tidligere har forskerne bevist, at hunde forstår kommandoer, uanset hvordan og i hvilket toneleje, de bliver ytret.

Forskningens endelige mål er at afklare, om sprogforståelsen er opstået uafhængigt af hinanden hos hunde og mennesker, eller om hunde har udviklet evnen som led i deres evolutionære parløb med mennesker.