Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dødelig gift massakrerede Botswanas elefanter

Elefanter faldt som fluer henover sommeren på Botswanas savanner. Nu har en undersøgelse udpeget en forklaring på den mystiske massedød.

Shutterstock

Mere end 330 elefanter er henover sommeren døde under mystiske omstændigheder på savannerne i Botswana i det sydlige Afrika.

Forklaringerne har hidtil stukket i øst og vest – fra krybskytteri og forgiftning til Covid-19 og 5G.

Se elefanternes massedød på savannen

Nu mener landets myndigheder imidlertid at have fundet dødsårsagen i form af blågrønalger, der kan forvandle vand til gift i de vandhuller, som mange af de døde elefanter blev fundet tæt på.

Bakteriers fotosyntese frigiver gift

Blågrønalgerne hedder egentlig cyanobakterier, hvis mere end 200 slægtsmedlemmer findes overalt i verdens søer, vandløb og have.

I perioder med høje temperaturer og øget næring – fx fosfor og kvælstof fra eksempelvis landbrug eller dyreliv i søen – kan der ske en opblomstring af cyanobakterierne, også kaldet vandblomst.

Bakterierne opfører sig som en plante og omsætter CO2 til ilt gennem fotosyntese.

Cyanobakterier er verdensmestre i fotosyntese

Cyanobakterier laver fotosyntese ligesom planter, men de har forfinet metoden, så de udnytter den sparsomme CO2 op til tusinde gange bedre.

Cyanobakteriernes fotosyntese danner sukkerstoffer, som de lever af i deres vækstfase. Et biprodukt i processen er giftstoffer, som frigives til vandet, når bakterierne dør.

Typisk bliver giften fortyndet, men i perioder med vandblomst kan giften hobe sig op. Sådan er vandet i de botswanske vandhuller formentlig blevet forgiftet.

Forskellige blågrønalger producerer forskellige giftstoffer, der enten:

  • dræber på få timer ved at ødelægge leveren, eller
  • dræber på minutter ved at lamme åndedrættet med nervegift.

Sådan dræber cyanobakteriernes gift:

Elefanters solodød vækker stadig undren

Hele mysteriet er imidlertid ikke opklaret: Indtil videre er det stadig uvist, præcis hvilken blågrønalge og gift, der slog elefanterne ihjel.

Undersøgelsen kan heller ikke afgøre, hvorfor elefanterne døde, mens savannens øvrige dyr, der også drak af vandhullerne, gik fri.

Én mulig forklaring kan være, at elefanternes snabel stikker dybere i vandet, hvor ophobningen af giftstoffer er højere. Én anden kan være, at elefanterne drikker mere end andre dyr.

Ca. 130.000 elefanter, eller en tredjedel af alle Afrikas individer, lever i Botswana. Massedøden truer dermed ikke bestanden i landet, men i andre lande kunne tabet af over 300 individer være en katastrofe i konserveringsarbejdet.

Klimaforandringer medfører, at giftproducerende cyanobakterier oftere blomstrer i vandhuller. Den fulde forklaring er derfor vigtig for at kunne imødekomme lignende situationer i fremtiden.

Læs også:

Truede dyrearter - elefant
Dyr

Er elefanter truede?

1 minut
Dyr

Dyrs superevner sidder i fødderne

2 minutter
Dyr

Hvilke dyr er elefantens nærmeste slægtninge?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul