Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dræberparasitter forvandler deres ofre til zombier

Med kemiske cocktails indtager disse otte parasitter værtsdyrenes hjerner. De udnytter ofrene som transportmidler, forrådskamre eller livvagter i kampen for at sikre egen overlevelse. De manipulerede værtsdyr adlyder viljeløst og må ofre livet på uhyggelig vis.

Mariehøns er snyltehvepsens livvagter

Når snyltehvepsen Dinocampus coccinellae har bedøvet mariehønen med et stik, lægger den et æg inde i mariehønens krop. Når ægget klækkes, spiser larven mariehønen indefra, og når larven er stor nok, gnasker den sig vej ud af mariehønen. Her forpupper den sig, og får mariehønen til at vogte over sig. Snyltehvepsen har nemlig også sprøjtet en virus ind i mariehønen, som giver larven kontrol over mariehønens hjerne og ben.

Fårekylling kaster sig ud i selvmordsaktion

Hårormelarven sniger sig ind i en fårekylling gennem insektådsler og manipulerer sin forvarsløse vært ud i søer, åer og vandpytter for at formere sig. Når fårekyllingen er vandret ud i vandet, bryder ormen fri fra sin vært. Tilbage er fårekyllingen efterladt til druknedøden, da den ikke kan svømme.

Følehorn bliver mangefarvet lokkemad

Hvis en snegl spiser en fugleklat med fladormens æg, er dens dage talte. Når æggene klækkes, spreder ynglen sig til sneglens tentakler, som forvandles til larvelignende gevækster. Samtidig manipulerer ormen sneglen til at kravle op i lyset, hvor den kan tiltrække fugle og blive spist.

Svamp forvandler myre til zombie

Når snyltekøllens sporer invaderer en myre, overtager den insektets krop og manipulerer den op til undersiden af et blad. Her låser myrens kæber sig fast og svampen dræber sin vært. Snyltekøllen skyder herefter ud af myrens hoved og udsender nye sporer.

Shutterstock

Manipuleret sommerfuglelarve spinder sin egen dødsdom

Snyltehvepsen Cotesia glomerata lægger sine æg i kålsommerfuglelarven, hvor de klækkes. Når de mange parasitter har spist sig fede i larvefedt, gnaver de sig ud gennem larvens hud. Forinden har de manipuleret værtens hjerne. Ynglen spinder sine pupper og får både larven til at spinde silke ud over dem og forsvare dem mod fjerner. Udmattet af arbejdet som livvagt vil kålsommerfuglelarven til sidst falde sammen og dø af sult.

Bærkostume lokker fugle til

Hvis en myre spiser en fugleklat med rundormen Myrmeconema neotropicums æg er den dødsdømt. Æggene får myrens bagkrop til at svulme op til en rød kugle, der ligner de røde bær, som vokser højt i jungletræerne. Samtidig stritter bagpartiet opad. Forvandlingen tjener som lokkemad for junglens fugle, der normalt ikke spiser myrer, men gerne bær.

Forblændede tanglopper svømmer mod lyset og døden

Når kradserormen Pseudocorynosoma constrictum inficerer tangloppen, bruger parasitten kemiske stoffer til at manipulere sin vært med vandets lyse overflade. Her er tangloppen nemlig let bytte for ænder og vandfugle. I fuglenes mave har ormen gunstige vilkår. Den modnes og sender sit afkom tilbage mod søernes mudderbunde med fuglens klatter.

Forgiftet edderkop fanget i eget spind

Ved hjælp af kløgtig rævesøvn kan snyltehvepsen Hymenoepimecis argyraphaga komme tæt på edderkoppen, stikke den med gift og klistre sit æg fast på dens krop. Efter få dage klækkes ægget, og ungen begynder at spise af edderkoppen. Når ungen er klar til at forpuppe sig, får den edderkoppen til at ødelægge sit spind og lave et, der passer til at fæstne puppen i. Værten falder derefter død om, og larven får et sidste måltid.

Læs også:

Ladybird infected by larvae
Insekter

Mariehøne: Larver gør mariehøns til zombier

0 minutter
Insekter

Derfor hader de andre dyr mariehønen

1 minut
Fisk

Elektriske ål slår kræfterne sammen for at øge strømstyrken

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul