Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Drømmer dyr ligesom os?

Katte- og hundeejere siger altid, at deres kæledyr drømmer. Men er det nogen sinde blevet videnskabeligt bevist?

Af gode grunde kan man ikke spørge dyrene, om de drømmer. Men i de senere år er der lavet meget forskning, som tyder på, at de mange katte- og hundeejere har ret. I et forsøg på bedre at forstå, hvorfor mennesker sover og drømmer, har forskerne undersøgt en lang række dyrearter. Og det har vist sig, at langt de fleste dyr bruger en større eller mindre del af søvnperioden på den såkaldte REM-søvn. REM er en forkortelse for Rapid Eye Movement (hurtige øjenbevægelser) og hentyder til, at en sovende persons øjne bevæger sig i hurtige ryk frem og tilbage under de lukkede øjenlåg. Samtidig er der en voldsom elektrisk aktivitet i hjernen. Det er primært under REM-søvnen, at mennesker drømmer, og derfor formoder forskerne, at det samme er tilfældet med dyr. Indtil videre har man konstateret REM-søvn hos samtlige arter af pattedyr og fugle, der er blevet undersøgt. Mængden varierer mellem to og 40 procent af den samlede sovetid. Hvorvidt det også gør sig gældende hos andre dyregrupper, er endnu usikkert. For eksempel har det ikke været muligt at registrere REM-søvn hos bananfluer, så det er muligt, at det er noget, der kun findes hos hvirveldyr. Da drømmesøvn er så udbredt, regner forskerne med, at det er en meget gammel biologisk aktivitet, der går flere hundrede millioner år tilbage. Til gengæld er de stadig usikre på drømmenes funktion. Ligesom man ikke kan sige med sikkerhed, hvorfor mennesker drømmer, ved ingen, hvorfor dyr drømmer – og da slet ikke hvad de drømmer om.

Læs også:

Mennesket

Hvorfor rykker det i kroppen, før man falder i søvn?

0 minutter
Hjernen

Drømmer spædbørn?

1 minut
Four kinds of sleep
Hjernen

Vi sover fire slags søvn

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul