Skal dyr have rettigheder?
Dyreetik får følelserne i kog: Nogle taler om arts-racisme, når vi holder dyr i bur og nægter dem rettigheder – andre mener, vi beskytter dyrene, fordi de ikke forstår begreber som rettigheder og pligter. Hvad mener du?

Bag tremmer i en mørk lagerbygning i New York sidder chimpansen Tommy, der ejes af et ægtepar. Advokaten Steven Wise har anlagt en sag for at få chimpansen anerkendt som en person for at sikre ham basale frihedsrettigheder – så den kan overflyttes til et reservat i Florida.
Wise tabte i første omgang specielle dyreetik-sag, men han har nu appelleret. Han betragter i sig selv retssagen som en sejr, fordi andre domstole tidligere helt har afvist at føre sager for dyr.
Dyrene er ofre for vores racisme
Dyr, som er autonome og selvbevidste, er ofre for menneskers ”arts-racisme”, mener juraprofessor Steven Wise fra organisationen The Nonhuman Rights Project, der også fører sager på vegne af tre andre chimpanser. En dag vil vi se tilbage med undren på den måde, vi nu udnytter dyrene på, hævder han.
Andre, som professor Richard Cupp, mener ikke, at det giver mening at give dyr rettigheder, som de ikke er i stand til at forstå, og at det er mere meningsfyldt at arbejde for bedre dyreforhold i stedet.
Dyreetik og rettigheder - hvad er din holdning?
Deltag i afstemningen nedenfor og se, hvad de andre læsere mener.
Svar JA, hvis du mener: Dyr er følende væsener, som har en værdi i sig selv og har krav på rettigheder lige som mennesker. Chimpanser og orangutanger bør ikke holdes i fangenskab i zoologiske haver eller private hjem, elefanter skal ikke optræde i cirkus, og spækhuggere skal ikke plaske rundt i aqua parks.
Svar NEJ, hvis du mener: Dyr skal behandles ordentligt, men ikke have rettigheder. Dyr ved ikke, hvad rettigheder og pligter er, og bør altid være under menneskers kontrol. Konsekvenserne af at gøre dyr til personer vil også være for vidtrækkende. Fx kan truede dyrearter – som zoologiske haver i dag holder liv i gennem særlige avlsprogrammer – risikere at uddø.
Læs også: Kan kloning redde truede dyrearter?