Shutterstock / Alejo Miranda

Ecuadors vilde dyr får som de første juridiske rettigheder

Det sydamerikanske land har som det første i verden anerkendt, at dyr har nogle basale juridiske rettigheder. En hjerteskærende retssag om en død abe har banet vejen for den opsigtsvækkende dom.

Ecuador er første land i verden til at give vilde dyr juridiske rettigheder.

Det står klart efter dommen i en højesteretssag om aben Estrellita.

Først blev hun bortført fra junglen og siden tvangsfjernet af staten, hvorefter hun hurtigt døde - formentligt af stress.

I 2008 var det sydamerikanske land ligeledes først på kloden til at give selve naturen juridisk beskyttelse, og den dyrevenlige dom bygger oven på den tidligere lovgivning.

Kæle-abe bliver martyr

Uldaben Estrellita var bare én måned gammel, da hun blev fjernet fra sine artsfæller i junglen. De næste 18 år boede hun hos familien Burbano som kæledyr.

Ifølge hendes adoptivmor var Estrellita så tam og menneskevant, at hun kunne kommunikere ved hjælp af lyde og fagter.

Hun var en fast del af familien, ligesom familiens traditioner og vaner var Estrellitas rutiner.

Sydamerikanske Ecuador, som blandt andet omfatter de enestående Galapagos-øer, blev i 2008 det første land på kloden til at give selve naturen juridisk beskyttelse - og nu følger basale rettigheder til de vilde dyr efter.

© Shutterstock / hyotographics

I 2019 tvangsfjernede lokale myndigheder det ulovlige kæledyr, og Estrellita blev overdraget til en zoologisk have. En måned senere var hun død af et hjertestop.

På det tidspunkt havde Estrellitas adoptivmor, bibliotekaren Ana Beatriz Burbano Proaño, allerede ansøgt om at få hende tilbage.

I sin klage henviste hun blandt andet til nyere forskningsresultater om, at uldaber - på latin Lagothrix - bliver stressede af fremmede mennesker.

Tvangsfjernelse var ulovlig

Efter to års juridisk tovtrækkeri endte sagen i Ecuadors Højesteret, og her var der flertal blandt dommerne for, at Estrellitas frihedsberøvelse var ulovlig.

Dommerne gav Fru Burbano ret i, at myndighederne burde have vurderet Estrellitas særlige omstændigheder og taget hensyn til abens helbred.

Vilde dyr - også selvom deres art ikke er truet - har en basal ret til at "eksistere, trives og udvikle sig", lyder det i dommen.

Og den ret blev ikke respekteret, da myndighederne fjernede Estrellita fra hendes vante og trygge rammer.

Det samme gælder dog for Burbano-familien selv, understreger dommer også. De forgreb sig på samme måde mod uldabens frihedsrettigheder, da de fjernede hende ulovligt fra junglen og hendes rigtige familie.

Alle dyr har ret til frihed

I domsfældelsen kræver den højeste ret i landet, at Ecuadors miljøministerie udformer nye og bedre love, der skal beskytte andre dyr mod samme skæbne.

Ifølge dommerne er dyrene nemlig en central del af de økosystemer, som er juridisk beskyttet af loven om naturens rettigheder fra 2008. På den måde skader det økosystemerne, når mennesker fjerner og tæmmer vilde dyr.

Derfor har alle dyr krav på "ikke at blive jaget, fisket, fanget, indsamlet, udvundet, holdt, tilbageholdt, solgt, afsat eller byttet", stadfæster dommen.

Og rettighederne har de krav på, fordi ethvert dyr har en individuel og medfødt værdi - ikke fordi de er til nytte for mennesker.

Dommen gør det dog ikke ulovligt at fiske eller gå på jagt. Den understreger bare, at det skal ske i overensstemmelse med de gældende regler.

Med den opsigtsvækkende dom er Ecuador det første land til at anerkende dyrs rettigheder på det højeste juridiske niveau.