Shutterstock
Edderkoppeabe-frugt

Edderkoppeaber afslører, hvorfor mennesket tiltrækkes af alkohol

Dybt inde i Panamas regsnkove, har forskere måske fundet svaret på et gammelt mysterie. En gruppe gyldne edderkoppeabers hang til overmoden palmefrugt kan nemlig afsløre, hvorfor vi mennesker har elsket alkohol i tusinder år - og samtidig puste liv i en gammel teori.

Utallige undersøgelser har de seneste årtier vist, hvordan selv et lille indtag af alkohol kan efterlade uhyggelige spor i både vores hjerne og krop.

Alligevel er promillerne stadig en dybt forankret del af den menneskelige kultur og har været det i tusinder af år.

Men hvorfor er vi så vilde med den gærede væske?

Nu har et hold forskere måske fundet svaret - hos en gruppe af gyldne edderkoppeaber i toppen af Panamas tropiske regnskove.

Urin afslører aberne

Ved at overvåge abernes indtag af mad over en længere periode opdagede forskerne nemlig, at aberne dagligt mæsker sig i gærede palmefrugter med et lille indhold af ethanol.

Samtidig opsporede forskerne særlige nedbrydningsstoffer fra alkoholen i abernes urin. Og det afslører, at alkoholen fra den fermenterede frugt bliver optaget og brugt i abernes kroppe - og altså ikke bare suser igennem systemet.

© Dreamstime & Claus Lunau

Sådan påvirker alkohol din egen hjerne

Forskere finder endegyldigt bevis

Historier om fx chimpanser, der nyder overmoden frugt med højt indhold af alkohol, har tidligere floreret i forskerkredse.

Men den nye undersøgelse er, ifølge forskerne, den første, der én gang for alle beviser, at aberne jævnligt indtager den berusende kemiske forbindelse - helt uden menneskelig indblanding.

Forskerne mener, at aberne fylder sig med den fermenterede palmefrugt, fordi de indeholder flere kalorier end den ufermenterede. Og flere kalorier er åbenlyst lig med mere energi.

Opdagelse puster liv i gammel teori

Derfor puster opdagelsen i Panamas tropiske skove også liv i en gammel hypotese kendt som 'drunken monkey-hyposen'.

Teorien blev første gang præsenteret af biologen Robert Dudley i år 2000.

Og den handler om, at abers tiltrækning af både lugten og smagen af ethanol er en evolutionær fordel, der gør det nemmere at skaffe moden, energirig frugt, inden andre dyr kommer og snupper det.

Den samme tiltrækning er, ifølge hypotesen, blevet nedarvet til vores egen arts DNA, hvor den stadig stortrives den dag i dag. Dog uden de kaloriemæssige og evolutionære fordele fra den overmodne frugt.