Edderkopper

Sort enke

Edderkopper er måske nøglen til fremtidens supermateriale

Edderkopper er ikke insekter, men derimod såkaldte spindlere, der er kendetegnet ved otte ben, en todelt krop og ingen antenner. Alle edderkopper har evnen til at lave silketråde, der trods sit skrøbelige udseende er et utroligt kraftigt materiale. Myten siger, at edderkoppespind er ligeså stærkt som stål, men det er ikke helt rigtigt. Edderkoppens spind har en trækstyrke på 1 gigapascal, mens stål har en trækstyrke på 1,6 gigapascal. Edderkoppespind er dog mere elastisk, og derfor bliver der også forsket i at bruge det naturlige materiale i alt fra skudsikre veste til kofangere på bilen. Læs mere om de flerbenede kryb her på siden.

Er alle edderkopper giftige?

De fleste edderkopper producerer gift, men giften er oftest ufarlig for mennesker. Ud af de over 45.000 forskellige edderkoppearter, er det mindre end 30, der har menneskeliv på samvittigheden.

En af de mest kendte giftige edderkopper er den sorte enke. Den sorte enke har en nervegift, der er 15 gange kraftigere end giften fra en klapperslange.

Den sorte enkes gift kan derfor dræbe større dyr, fx hunde og katte, og i enkelte tilfælde har mennesker også mistet livet. Det sker dog ekstremt sjældent, og der er ikke registreret nogle dødsfald siden 1983.

Hvilken er verdens giftigste edderkop?

Den australske Sydney-tragtspinder og den brasilianske vandre-edderkop deler pladsen som verdens giftigste edderkop. Begge edderkopper bruger en nervegift, der forstyrrer hjerterytme og vejrtrækning.

I alt er 13 mennesker døde efter et møde med den australske Sydney-tragtspinder, mens 10 er blevet dræbt af den brasilianske vandre-edderkop.

Efter udviklingen af effektive modgifte, har der dog ikke været nogle dødsfald i flere årtier.

Brasiliansk vandre-edderkop

© Shutterstock

Hvad spiser edderkopper?

Mange edderkopper spiser insekter og andre edderkopper, hvis de lander i deres spind.

Nogle edderkopper, som fx jagtedderkoppen, spinder ikke edderkoppespind. De jager derimod deres bytte om natten ved hjælp af særlige hår på benene. Hårene kan nemlig opfange vibrationer i luften, som gør det lettere for jagtedderkoppen at lokalisere sit bytte.

Hvor jagtedderkoppen har en meget offensiv jagtstrategi, er de huleboende edderkopper fx mere afventende. De sidder gerne på lur i små huler, og når deres bytte kommer forbi, angriber de.

En af de mest kendte huleboende edderkopper er Goliat-edderkoppen, som er verdens tungeste edderkop med en vægt, der topper på 170 gram.

Er der tale om de helt store edderkopper, som Goliat-edderkoppen eller The Giant Huntsman, kan menuen godt bestå af fugle eller mindre pattedyr, som fx mus.

Springedderkoppen, Bagheera kiplingi, skiller sig ud fra mængden af kødædende edderkopper, da den foretrækker en vegetarisk diæt i form af plantenæring fra akaciebuske.

Goliat-edderkop med bytte

© Shutterstock
Side 1 / 3