Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens største edderkop

5 ting du ikke vidste om edderkopperne i dit hus

På denne tid af året er der edderkopper allevegne. De kravler i mørket bag sofaen, og suser hen over stuegulvet, når du mindst venter det. Men hvad ved du egentlig om de ottebenede dyr i dit hjem? Her er fem overraskende facts.

1: Alle arter er giftige

Samtlige af verdens mere end 45.000 arter edderkopper er giftige, men under en halv procent af det samlede antal kan give problemer, hvis mennesker bliver bidt af dem.

2: Kinky sex er ren overlevelse

© Andreas Eichler/Wikimedia

Blandt mange arter er det almindeligt, at hunedderkoppen æder hannen umiddelbart efter parring – det er fx denne vane, der har givet ‘Sort enke’ sit navn.

Blandt andet derfor tager krabbedderkoppehannen sine forholdsregler, når han nærmer sig en hun. Inden parringen binder han hunnen fast med sin silketråd, så han kan slippe væk med livet i behold, når seancen er overstået.

3: Hjernen sidder i benene

© Max Pixel

De skandinaviske edderkoppearter er generelt ikke ret store. Små edderkopper har meget store hjerner i forhold til deres størrelse, og hos nogle arter er hjernen så stor, at den har udløbere ud i benene.

Læs også alt om edderkopper i Danmark her

4: Mejeredderkoppen er araknofobens bedste ven

© Sinclair Stammers/NaturePL

Mejeredderkopperne stammer fra Sydeuropa, men er i hastig fremgang i Nordeuropa og Skandinavien.

Og det skal araknofoberne være glade for. Den lever nemlig af andre edderkopper. I nogle egne af verden anses den for at være et nyttedyr, fordi den blandt andet holder bestanden af farlige edderkopper som sorte enker nede.

5: Frygt får edderkoppen til at se større ud

Et forskningsprojekt foretaget ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel har vist, at araknofober – folk med angst for edderkopper – opfatter dem som større, end de i virkeligheden er.

Denne indsigt kan måske føre til mere effektive behandlinger af slem araknofobi.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul