Shutterstock
Den sorte enke i sit spind

Den sorte enke dræber med overlegen supergift

Den sorte enke er berømt og berygtet for sin dødelige gift. Selvom edderkoppen kun skal bruge sin gift til at nedlægge insekter som biller og fluer, er dens gift potent nok til at dræbe et menneske.

Hvordan ser den sorte enke ud?

Den sorte enke er en sort edderkop med en kuglerund skinnende bagkrop.

På undersiden af kroppen har den et karakteristisk timeglasformet mønster i røde og orange nuancer.

Sort enke set fra undersiden

Den sorte enke kan kendes på det rødlige timeglas på undersiden af kroppen.

© Shutterstock

Hunnens krop er mellem 1,2 til 1,6 centimeter lang, og benene er endnu længere.

Hannen er tre gange mindre end hunnen, den er ofte også noget lysere i farven og har små røde pletter. Den spottes sjældent, da hunnen har for vane at spise sin mage efter parring.

Den sorte enke lever af insekter som fluer, biller, myg og græshopper og gør brug af to våben til formålet: edderkoppespind og gift.

Dens spind er et virvar af stærke silketråde viklet ind i hinanden. Så snart et bytte hopper i fælden, skynder edderkoppen sig at bide insektet med lammende gift, hvorefter den kan nyde sin mad i ro og mag.

Hvor lever den sorte enke?

Den sorte enke, Latrodectus mactans, lever primært i USA og kaldes derfor også nogle gange den amerikanske sorte enke.

Den kan kun overleve i et tropisk eller subtropisk klima, så hvis den som blind passager på et containerskib skulle ende i Nordeuropa, ville den ikke overleve mange dage.

I sydeuropæiske lande som Spanien, Italien, Grækenland og Kroatien kan man dog også risikere at støde på edderkoppen.

Den sorte enke er desuden beslægtet med en række andre enke-edderkopper, der har bosat sig på hver sin side af kloden.

Disse enke-edderkopper er:

 • Redback edderkoppen, Latrodectus hasselti, hører hjemme i Australien.
 • Den røde enke, Latrodectus bishopi, bor i Florida.
 • Den brune enke, Latrodectus geometricus, stammer fra Sydafrika.
 • Den europæiske sorte enke, Latrodectus tredecimguttatus, holder til omkring Middelhavet.

Læs også alt om edderkopper i Danmark

Er den sorte enke i Europa?

Den sorte enke findes i Europa, men det er mere sandsynligt at støde på den europæiske sorte enke, Latrodectus tredecimguttatu.

Den europæiske sorte enke holder til omkring Middelhavet og har op til 13 røde pletter på bagkroppen.

Den europæiske sorte enke

Den europæiske sorte enke kan have op til 13 røde pletter på bagkroppen.

© Shutterstock

Den europæiske enkes gift er lige så potent som den amerikanske enkes, men bid fra den europæiske enke er sjældnere, og historien melder kun om to dødsfald, der kan være relaterede til edderkoppen.

Der er dog usikkerhed omkring, hvilken Latrodectus-art, der er skyld i de to dødsfald, da man kun kan bestemme arten, hvis man fanger edderkoppen - og det formående man ikke.

Uanset arten kunne dødsfaldene dog være undgået, hvis man havde haft modgift til rådighed.

Hvor giftig er den sorte enke?

Den sorte enke er en af verdens giftigste edderkopper.

Ligesom resten af enke-edderkopperne i slægten Latrodectus, indeholder den en neurotoksisk gift, der har en lammende effekt på muskulaturen.

En enkelt dråbe af edderkoppens gift er 15 gange giftigere end en dråbe af klapperslangens gift – og altså nok til at dræbe et menneske.

Hvorfor den sorte enkes gift er så potent, at den kan dræbe mennesker, giver ikke meget mening, da dens bytte er små insekter.

Ifølge forskning fra University of Massachusetts findes svaret dog i proteinet latrotoksin. Latrotoksin er et giftstof, der findes i alle enke-edderkopper. Derfor er den opkaldt efter slægten Latrodectus.

Forskningen viste, at den sorte enkes gift var så potent, fordi edderkoppen evolutionsmæssigt har været kort tid om at udvikle giftstoffet. Andre giftige edderkopper producerer ligeledes latrotoksin, men i mindre grad.

LÆS OGSÅ: De farligste dyr i Danmark

Den europæiske sorte enke - han og hun ved siden af hinanden

Her ses en han (tv.) og en hun af arten europæiske sorte enke.

© Shutterstock

Enke-edderkopperne spiser deres mage

Alle enke-edderkopperne har til fælles, at hunnerne gerne spiser deres mage efter parring. Det er også herfra, de har deres navn.

Derfor kræver det en del snilde at være født som han. For at befrugte hunnen skal edderkoppe-hannen både nå at fange hunnens interesse, parre sig og slippe væk fra den meget større og sultne hun.

Hvad er symptomerne på et bid fra den sorte enke?

Et bid fra den sorte enke vil i de fleste tilfælde kun give symptomer som smerte, hævelse og rødme i området omkring biddet.

I nogle tilfælde kan forgiftningen dog udvikle sig og i løbet af 30-60 minutter give mere alvorlige symptomer.

De mere alvorlige symptomer på bid fra den sorte enke er:

 • Muskelkramper
 • Feber
 • Mavekramper
 • Kvalme og opkastninger
 • Ansigtskramper
 • Hovedpine
 • Stærkt forhøjet blodtryk
 • Hurtig hjertebanken

Kan den sorte enke dræbe mennesker?

Et enkelt bid fra den sorte enke kan være dødeligt for mennesker. Hvis giften går ind og lammer åndedrætsmuskulaturen, vil det nemlig blokere vejrtrækningen med døden til følge.

Det er dog langt fra hver gang enken bider, at et menneske må lade livet, fortæller araknolog og professor ved Statens Naturhistoriske Museum Nikolaj Scharff:

“Dråbe for dråbe er giften ret potent hos den sorte enke, men det varierer, hvor meget den sprøjter ind ved bid. Det er ubehageligt at blive bidt, og det er symptomer som mavekramper, ansigtskramper og hurtig hjertebanken som gør, at man kan dø af et bid”.

Det sker dog meget sjældent, at et menneske dør af et bid, fastslår Nikolaj Scharff. Sidste rapporterede dødsfald var tilbage i 1983.

Det skyldes både, at symptomerne sjældent er livsfarlige, men også at langt færre bliver bidt af sorte enker i dag, end de gjorde tidligere, forklarer Nikolaj Scharff:

“Det er meget usædvanligt at blive bidt af en sort enke i dag. Edderkoppen kan godt lide at bygge deres net lidt i skjul, så i gamle dage var det meget almindeligt, at de lavede deres spind under brættet i latrintønder. Det vil sige, at når man skulle ud på toilettet og satte sig på brættet, så kunne man blive bidt bagi”.

Vil du vide mere om giftige edderkopper? Læs her om verdens giftigste edderkopper.