Shutterstock
Edderkop i støvsuger

Hvor længe kan en edderkop overleve i støvsugerposen?

Når du suger en edderkop op med støvsugeren, kravler den så ud igen? Og hvor længe kan en edderkop overleve i støvsugerposen?

Det er en hård omgang for en edderkop at blive suge op af en støvsugerslange i høj fart.

Mange edderkopper vil sandsynligvis blive så skadede, at de dør, eller også bliver de kvalt i støvsugerposens støv.

Det kan dog ikke udelukkes, at nogle edderkopper ender uskadt i støvsugerens bug, og at de ikke kvæles efter kort tid, fx hvis støvsugerposen ikke er så fyldt.

I de tilfælde vil edderkoppen begynde at lede efter en vej ud af mørket.

Læs også alt om edderkopper i Danmark her

For en lille edderkop er den rejse lang og måske endda umulig. Men edderkoppen er ikke i tidspres.

En edderkop kan nemlig snildt overleve flere uger eller måneder i støvsugeren. Og velnærede edderkopper kan endda nedsætte deres stofskifte og på den måde klare sig uden mad i over 200 dage.

Næste problem kan blive tabte og ødelagte lemmer efter den hårde medfart i slangen. Men det er der også råd for. Takket være en særlig helingsproces kaldet autotomi er leddyret i stand til først at tabe ødelagte ben for senere at gro nye ud.

Edderkoppen smider et ben ved at lukke for blodtilførslen med særlige muskler. Når benet er dødt og faldet af, skal edderkoppen blot vente til næste hamskifte.

Modsat mennesker bærer edderkoppen nemlig sit skelet uden på kroppen, hvilket betyder, at den er nødt til at skaffe sig af med hele det ydre skelet og danne sig et nyt, når den vokser.