Edderkopper kæler også

Edderkopper har social adfærd. Forskere har studeret to arter, som har omdannet 2 af deres ben til at nusse deres nære slægtninge.

Nogle edderkopper kan godt lide at nusse og holde tæt kontakt til deres mor og søskende, har amerikanske forskere fra Cornell University opdaget.

Forskerne har studeret to arter, nemlig Phrynus marginemaculatus, der er almindelig i Florida, og den meget større Damon diadema, der lever i Tanzania og Kenya.

Edderkopper udviser social adfærd

Begge er piskeedderkopper, der adskiller sig fra andre edderkopper ved kun at bruge seks af de otte ben til at gå med. De sidste to ben har edderkopperne udviklet til piskelignende antenner, der kan afsøge omgivelserne.

I laboratoriets glasbure udviste de to arter tydelig social adfærd. Især søskende og mødre og unger havde tæt kontakt. Ofte sad moderen som centrum for sine unger og strøg deres kroppe og antenner med sine egne antenner.

Hos den ene af arterne blev mødrenes berøringer tilmed gengældt af ungerne, og det tætte forhold fortsatte også, efter at ungerne var blevet kønsmodne.

Læs også om verdens måske mest ikoniske edderkop: Den sorte enke.