Hvad lever edderkopper af, når der ikke er nogen fluer?

Edderkopper har en bred smag og gufler sig mætte i en buffet af insekter og andre edderkoppearter. Hvis de da ikke bare lader være med at spise.

Unsplash/MichaelPodger

Mange tror, at edderkopper – specielt dem, der laver spind – nærmest udelukkende lever af fluer, men det er helt forkert. Edderkopper spiser alle former for insekter – fra de mindste myg til store natsværmere og guldsmede.

Verdens edderkopper æder hvert år 400 til 800 mio. tons insekter, larver og andre smådyr, som ellers ville sværme i hobetal i vores marker og haver og ødelægge fødevarerne.

Mejeredderkoppens livret er andre edderkopper. Trods sit spinkle udseende fanger den let fuldvoksne husedderkopper.

© Alex Hyde/Nature Picture Librar

Edderkopper kan undvære mad i ugevis

Enkelte edderkoppearter, fx de tyndbenede mejeredderkopper, som de fleste af os har et eksemplar af hængende i kælderen, har ligefrem specialiseret sig i at fange og æde andre edderkopper. Mejeredderkopperne stammer fra Sydeuropa, men er i hastig fremgang i Nordeuropa og Skandinavien.

Hvis edderkopper opholder sig steder, hvor der overhovedet ikke er andre smådyr, kan de sagtens overleve det. Edderkopper er nemlig store sultekunstnere, og alt efter art og omgivelser kan de undvære mad i ugevis eller endda månedsvis.

Læs også:

Synssans
Kroppen

Her er vores syv vigtigste sanser

3 minutter
Sådan sanser dyrene
Dyr

Sådan sanser dyrene

1 minut
Jagende haj
Hajer

Hajer jager med alle sanser

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!