Hvor begynder en edderkop sit spind?

I hvilken rækkefølge opbygger edderkoppen sit spind, og hvor længe er den om det?

Edderkoppespind

Edderkoppens spind består af både klæbrig og ikke-klæbrig tråd. Spindet konstrueres altid efter et helt fast mønster, som en ny computerteknik har gjort det muligt at studere i detaljer.

Forskerne anbragte et videokamera foran edderkoppen. Det var forbundet til en skanner, der igen var forbundet til en computer, og på den måde var det muligt at danne et billede af alle edderkoppens bevægelser.

På billedet angiver en farvekode rækkefølgen i bevægelserne under arbejdet. I første omgang undersøger edderkoppen omgivelserne for at finde de bedste steder at forankre nettet (rød). Derefter spinder den en række solide sikringstråde (gul), der danner egerne i selve nettet. Når de er på plads, spinder edderkoppen en hjælpespiral i nettet (hvid). Hjælpespiralen spindes indefra og ud, og den er lige som sikringstrådene ikke-klæbende. Derefter vender edderkoppen om og begynder på en ny spiral udefra og indefter.

Denne spiral består af de egentlige, klæbrige fangtråde (blå). Samtidig med at edderkoppen arbejder sig indad, æder den hjælpespiralen og genbruger trådens proteinindhold. Edderkoppespind varierer kolossalt i størrelse fra art til art, og edderkoppen tilpasser også størrelsen til de lokale vindforhold.

Europæiske hjulspindere, fx korsedderkoppen, laver typisk et spind på 20-30 cm i diameter. De er en halv til en hel time om arbejdet, der gentages ca. en gang i døgnet. Tropiske arter kan derimod lave spind på flere meter.

Læs også om verdens giftigste edderkopper.