Shutterstock
Pige spiser edderkop

Hvor mange edderkopper spiser du om året?

"Du spiser mindst otte edderkopper om året." Sådan lyder en udbredt myte, men passer det virkelig? Få videnskabens svar her.

Du spiser mindst otte edderkopper om året

Du har sikkert hørt, at små edderkopper kan kravle ind i din mundhule, når du ligger og sover. Og at du dermed spiser mindst otte edderkopper om året.

Men er det nu også rigtigt?

At vi spiser edderkopper, mens vi sover, er en sejlivet myte, og ingen ved, hvor den kommer fra.

Men ud fra et videnskabeligt perspektiv giver det ikke mening, at vi årligt spiser en håndfuld edderkopper, når vi sover. Her er hvorfor:

  • Edderkopper opholder sig normalt i deres spind eller i uforstyrrede områder, hvor de kan jage deres bytte i fred.
  • Størrelsesforholdet mellem mennesker og edderkopper så markant, at i deres (otte) øjne blot indgår i landskabet og dermed ikke opsøges aktivt.
  • Hvis en edderkopper ved et tilfælde skulle ende i din mund, vil sovelyde, snorken og andre bevægelser sandsynligvis skræmme den væk før, de ender i din mavesæk.
Edderkop kravler i seng

Edderkopper er mest aktive om natten, men der findes ikke flere edderkopper i soveværelset sammenlignet med andre rum i huset.

© Shutterstock

Alt i alt er risikoen for at spise flere edderkopper om året altså forsvindende lille - i hvert fald, når du sover.

Der kan nemlig godt gemme sig insekter og spindlere i den mad, du spiser.

Du spiser et halvt kilo insekter om året

Det anslås, at vi hvert eneste år spiser mellem 0,5-1 kg insekter, som helt naturligt er i vores mad. Og det er svært at undgå de små dyr.

Fluelarver, bladlus, larver og mider kan sidde tilbage på de grøntsager eller frugter, der bliver most til juice og ender i dit køleskab. Skulle vi undgå dem, ville det kræve omfattende sprøjtebehandling og, at vi finkæmmede alle frugter og grøntsager - et dyrt og ikke særlig sundt alternativ.

At der er små insekter i vores mad, bør dog ikke bekymre, da de ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Faktisk er op mod 1900 insektarter ikke bare spiselige, de er også rige på proteiner og fyldt med vitaminer og mineraler som zink, jern og A-vitamin.