Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Edderkopper

Kan edderkopper arbejde sammen?

Man ser aldrig flere edderkopper i det samme spind. Findes der edderkopper, der ikke er aggressive individualister?

Af de næsten 40.000 kendte arter af edderkopper kender biologerne godt 20 arter, hvor hanner og hunner lever i store samfund, der kan tælle flere tusind edderkopper. Visse afrikanske og asiatiske medlemmer af slægten Stegodyphus kan leve harmonisk sammen i store tredimensionale net, der kan omspinde et helt træ. Edderkopperne plejer og vedligeholder nettet i fællesskab. De er fælles om at passe ungerne og om at dele det bytte, der indfanges.

For nylig har man desuden opdaget en ny social art, Theridion nigroannulatum, i Ecuador i Sydamerika. Disse edderkopper danner samfund, der minder om dem, man finder hos sociale insekter som bier, myrer og termitter. Hunnerne findes i to forskellige størrelser, hvilket kan skyldes, at der i edderkoppesamfundet er et kastesystem og en form for arbejdsdeling som hos de sociale insekter.

Endelig kan enkelte edderkopper også arbejde sammen på tværs af artsbarrierer, idet der findes små edderkopper, som lever af bytte, der er blevet indfanget i større edderkoppers net. Det gælder fx Argyrodes, som typisk lever i nettet hos den langt større Nephila. Den lille edderkop får lov til at æde de allermindste indfangede insekter, og som modydelse får den store edderkop holdt sit net rent for de smådyr, den ikke gider æde selv.

Læs også:

Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter
Medicin

Forskere: Snart kan du få børn med dig selv

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul