Springedderkop

Springedderkop fundet i Papua Ny Guinea

Ekspedition i regnskoven opdager helt ny slægt af edderkoppefamilien.

Et hold forskere på ekspedition i junglen i Papua Ny Guinea har fundet en række hidtil ukendte dyr i vildnisset. Fundene tæller blandt andet tre edderkopper, der er særligt bemærkelsesværdige, idet de ud over at være nye arter også repræsenterer helt nye slægter.

Det vil sige, at de tilhører udviklingslinjer, der er et trin højere end artsniveauet. En af de nye slægtsrepræsentanter er springedderkoppen Tabuina varirata. ´

Den tilhører en underfamilie hos springedderkopperne, der kun findes i Papua Ny Guinea. På verdensplan er springedderkopperne med over 5000 beskrevne arter en af de største edderkoppefamilier. De udmærker sig ved at kunne springe mange centimeter i kraft af en hydraulisk trykmekanisme i benene.

Gekko med kløer

Ekspeditionen fandt også en ny gekko, der har fået navnet Cyrtodactylus. Den har til forskel fra mange andre gekkoer ikke klæbeskiver på fødderne, men derimod kløer, som den bruger til at klatre i træer med. To af de tre fundne frøer er arter af slægterne Nyctimystes og Litoria. Førstnævnte lægger sine æg under sten i vandløb.

De nyklækkede frøer har nogle relativt store munde, som de bruger til at suge sig fast på småsten, så de ikke bliver ført væk af strømmen. Litoria-frøen gør sig bemærket ved at overdøve vandløbenes brusen med en høj sang, der lyder som en ringetone.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.