En af naturens mest blodtørstige og effektive jægere lever i dagligstuer, soveværelser og haver hos millioner af intetanende familier rundtom på kloden. Sådan lyder konklusionen på en rapport, som biologer fra forskningsinstituttet Smithsonian i USA, offentliggjorde i januar 2013.
Den omfattende undersøgelse viser, at den almindelige huskat hvert eneste år dræber op mod svimlende 20,7 milliarder små pattedyr og 3,7 milliarder fugle – alene i USA. Tallene gør katten til en af naturens mest blodtørstige dræbere og har chokeret biologer verden over, fordi tamkatte umiddelbart ikke behøver at jage for at overleve.
Miljøaktivister har dog længe betragtet katten som et skadedyr, der på isolerede øer ligefrem er en trussel mod de lokale dyrearters eksistens. Fx overlevede hverken stormsvalen på Guadelupeøen i Mexico eller sumphønen på Hawaii kattens ankomst i 1800-tallet. Ifølge miljøorganisationer har katten omkring 33 dyrearters uddøen på samvittigheden, efter at den har spredt sig til hele Jorden.

1: Sniger sig ind på byttet
De fleste kattedyr sniger sig ind på byttet og overmander det i et overraskelsesangreb. En tamkat ved et foderbræt vil bruge samme taktik som en tiger og venter tålmodigt i timevis på det øjeblik, hvor angrebet kan sættes ind.
Årsagen til kattens blodige adfærd skal findes i, at det højt elskede kæledyr i store træk har bevaret båndene til sin vilde fortid og sit oprindelige jagtinstinkt. Mens de fleste andre af menneskets husdyr for længst er blevet tæmmet – fx har hunden effektivt brudt med arven fra den glubske ulv – kan blot et lille pip fra en fugl eller den svage lyd af musetrin på sekunder vække kattens urinstinkter og forvandle dyret til en jæger.
Kattens store trang til at dræbe har som hovedregel intet at gøre med sult, for selv en velnæret kat kan nedlægge flere hundrede dyr årligt, selvom madskålen lige er blevet tømt. Fx viste en optælling i den amerikanske delstat Michigan, at en enkelt huskat i gennemsnit slog tre dyr ihjel om dagen i løbet af 18 måneder, selvom den hver eneste dag fik rigeligt med foder hos sin ejer.

2: Leger med sit bytte
Alle kattedyr giver levende bytte til deres unger for at lære dem at dræbe. Tamkatte piner ofte mus og fugle uden at æde dem, og katteejere finder ofte efterladte dyr, som deres kat har dræbt pr. instinkt.
Katten valgte os som ven
Genetiske analyser har vist, at alle racer af tamkatte stammer fra den afrikanske vildkat, der i dag lever i det nordlige Afrika. Efter alt at dømme begyndte venskabet mellem mennesket og katten for omkring 10.000 år siden, da fortidens jægere og samlere begyndte at dyrke jorden i Mellemøsten.
Lagrene af korn tiltrak mus, og efter dem fulgte katten.
Ifølge de fleste eksperter valgte katten selv at bo i nærheden af mennesket – modsat andre husdyr, som blev indfanget.
Bønderne var formentlig lykkelige for den lille og effektive musedræber, men kattens egenrådige natur forhindrede mennesket i at udvælge særlige egenskaber og fremavle pendanter til trofaste førerhunde, produktive malkekøer og stærke arbejdsheste.

3: Renser sig med tungen
Renser sig med tungen. Både store kattedyr og huskatte har ru tunger, som er udstyret med bløde pigge. Tungen virker som en børste, der fjerner snavs og løse hår, når katten slikker sig på kroppen. Hårene samler sig i mavesækken, og derfor hoster katte af og til hårbolde op.
Kød sikrer kattens overlevelse
Ud over kattens egenrådige væsen har dyret også fysiske egenskaber, som har gjort det umuligt for mennesket at lægge en dæmper på dyrets oprindelige jagtinstinkt. Kattens fordøjelsessystem kan nemlig ikke danne de enzymer, der nedbryder planter, og er skabt til at bearbejde udelukkende kød og knogler.
Dyret er også dybt afhængigt af aminosyren taurin, som katten ikke selv kan danne. Hos mennesket og de fleste dyr bliver taurin dannet i galden, og stoffet hjælper med at holde bl.a. hjerte, øjne, knogler og det centrale nervesystem sunde.
Hvis katten bliver forhindret i at jage og ikke får nok taurin i kattemaden, vil den mistrives og risikere bl.a. blindhed. På samme måde vil katten ikke kunne formere sig ordentligt uden bestemte proteiner og aminosyrer fra kød.

4: Beskytter sine unger
Hunkatte er gode mødre og passer deres killinger i kuld. Både løver, tigre og tamkatte flytter rundt på ungerne med et snuptag i nakken for at forhindre andre rovdyr i at dræbe de endnu hjælpeløse unger. Hos løver og tamkatte kan også andre hunner fra den nærmeste familie amme killingerne.
Hvis katteejerne ikke har tilført katten de livsnødvendige næringsstoffer via foderet, har dyret derfor fysisk været afhængigt af at supplere sine måltider med frisk kød fra jagtbytte. Af samme grund er det oprindelige jagtinstinkt, som katten deler med de store nulevende kattedyr, lige så intakt, som det var for 10.000 år siden.
Suppleret med kløer, der kan trækkes tilbage, smidighed, hurtighed og skarpe tænder er den kælne kat lige så sublim en jæger som slægtningene tigeren og løven. Selv giftigt bytte som for eksempel slanger og skorpioner har ikke en chance mod katten.

5: Forsvarer sit territorium
Mange kattedyr – også tamkatte – markerer deres territorium med små strint af urin. Hvis to katte støder på hinanden, vil de puste sig op for at forhindre en egentlig fysisk kontakt. Typisk vil kattene hvæse, mens de buer ryggen og rejser hårene på ryggen for at virke større.
Selvom huskatten er en toptunet dræber, ligger skylden for dens status som en global trussel mod mindre dyr – bl.a. firben, fugle, egern og mus – hos mennesket. Vaccinationer, foder og beskyttelse mod større rovdyr gør, at bestanden af katte ikke holdes naturligt nede, og at antallet af tamkatte alene i USA nu ligger på 84 millioner.
Dertil kommer cirka 30 millioner huskatte, som enten er stukket af hjemmefra eller sluppet løs i det fri.
Ifølge den amerikanske undersøgelse fra Smithsonian udgør katten i dag den største menneskeskabte trussel mod pattedyr og fugle. Eksperter vurderer, at flere dyr dør mellem kattens tænder end af fx pesticider, trafik og skovfældning.

6: Hilser ved at gnide
Kattefamiliens medlemmer bruger følesansen til at hilse på hinanden og knytte sociale bånd. Typisk bliver duftkirtlerne på hagen og kinderne gnedet mod venligsindede artsfæller, mens kattene andre gange skubber til hinanden og støder hovederne blidt mod hinanden.
Stresser fugle til døde
Også uden for USA er kattens destruktive natur nu begyndt at tiltrække opmærksomhed. I Storbritannien har forskere opgjort, at antallet af katte er fordoblet i de britiske byer siden 1965, mens bestanden af småfugle som spurve og stære er faldet drastisk i samme periode. Nogle byer har en kattebestand på omkring 1000 dyr pr. km² – en koncentration af rovdyr, som er fuldstændigt uhørt nogen steder i naturen.
Ifølge et forskerhold fra britiske University of Sheffield kan alene kattens tilstedeværelse resultere i fugledød, selvom dyret ikke jager fuglene aktivt. Områder med katte bliver forvandlet til stressende miljøer, hvor de forskræmte fugle vil bruge deres energi på at flygte fra katte frem for at fodre deres afkom, vurderer forskerne.
I ekstreme tilfælde er fuglebestande faldet med 95 procent, når katte befandt sig i området.

7: Markerer sit territorium
I naturen vil kattedyr kradse træer, som er centralt placeret i deres territorium. Mærkerne i træet vil give rivaler en fornemmelse af størrelsen og styrken på mærkernes ejer og dermed ofte forhindre kampe. Kattedyr vil ofte besøge samme træ, og af samme grund vil tamkatte ofte kradse det samme møbel, hvis de ikke får et kradsebræt.
Konklusionen er dårligt nyt for New Zealand, hvor omkring halvdelen af ø-nationens 1,7 millioner hushold holder mindst én kat. Landets enestående dyreliv har været hærget af katte siden 1800-tallet, og flere særegne fuglearter som kokako, kaka og kiwi er tæt på at opgive kampen og blive føjet til listen over de ni indfødte fuglearter, som katten allerede menes at have udryddet.
Udviklingen har fået flere newzealændere til at vende katten ryggen, og kampagner som fx Cats to Go opfordrer katte-ejere til at sterilisere deres kæledyr og undgå at anskaffe sig nye.
Lignende bevægelser findes også i Tyskland, hvor bl.a. Komiteen mod Fuglemord i Bonn advokerer for oplysningskampagner rettet mod katteejere. Håbet er at mindske bestanden af de to millioner tyske gadekatte, der hver dag lusker rundt i haver og parker som små tigre i forklædning.