Shutterstock

Er komodovaranens bid virkelig giftigt?

Jeg har hørt, at komodovaranens bid er dødeligt, men producerer den gift?

Komodovaranens bid dræber både dyr og mennesker. Man har hidtil troet, at det var bakterier i spyttet, der tog livet af byttet, men ny forskning afslører, at kæmpeøglen dræber med en slags nervegift.

Biolog og giftekspert Bryan Fry fra University of Melbourne i Australien har skannet hovedet af en konserveret komodovaran med en MR-skanner (magnetisk resonans). Højst overraskende viste de tredimensionale optagelser seks giftkirtler i hver side af øglens underkæbe. Efterfølgende opererede Fry og hans kolleger kirtlerne ud fra en komodovaran i Singapore Zoo og fandt ud af, at giften rummer samme ingredienser som slangegift. Giften lammer byttet og får det til at gå i chok. Den indeholder desuden blodfortyndende stoffer, så byttet får massivt blodtab og til sidst forbløder.

Opdagelsen af giftkirtlerne, som rummer 1,2 milliliter gift, taler imod den sejlivede teori om, at det er bakterier i øglens mund, der forårsager blodforgiftning eller blodtab og på den måde langsomt slår byttet ihjel.

Komodovaranen er verdens største nulevende øgle og kendt for at være en dræbermaskine, der æder alt slags kød – også ådsler og dyr meget større end den selv. Øglen er tillige kannibal og sætter gerne tænderne i sit eget afkom. Derfor lever varanens unger oppe i træerne, indtil de er cirka otte måneder. Her er de nemlig i sikkerhed for de voksne øgler, som ikke kan klatre.

Vil du vide mere om gift? Her er listen over verdens giftigste stoffer.